De Ooievaar zwaait juf Ann Penninck uit: “Als kind wou ik al leerkracht worden”

Op de foto zien we zittend in het midden juf Ann Penninck, omringd door de kinderen van het vierde leerjaar en achteraan haar familie, leerkrachten, oud-leerkrachten en directeur Luc Vanbeselaere. © TOM GHEERAERT TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Veertig jaar was Ann Penninck leerkracht in vrije basisschool De Ooievaar in Poelkapelle, maar nu ze met pensioen gaat moet ze met pijn in het hart afscheid nemen van ‘haar’ vierde leerjaar. Op de laatste schooldag werd ze genereus in de bloemetjes gezet, inclusief een druppel op de plaats waar ze ooit met de schoolbus in de gracht reed.

Ann Penninck (61) is getrouwd met Johan Leys en mama van twee zonen: Tim en Jens. Veertig jaar geleden zette ze haar eerste stappen als juf in vrije basisschool De Ooievaar. “Ik studeerde af in 1983 en gaf eerst een jaar les in Ieper”, blikt ze terug. “Daarna kon ik al meteen aan de slag in mijn eigen dorp. Ik ben hier destijds gestart bij de meisjes, want toen was het onderwijs nog niet gemengd. Eerst stond ik in de tweede graad en daarna in de eerste graad. In 1989 werd de school gemengd en werd ik titularis van het eerste leerjaar. Nadien ben ik overgegaan naar de andere vestiging en heb ik de rest van mijn carrière lesgegeven aan het vierde leerjaar.”

Niet afgeteld

“Het was altijd mijn droom om leerkracht te worden. Ik zei dat al van mijn elf jaar en ik heb er geen seconde spijt van gehad”, gaat juf Ann verder. “De omgang met de kinderen, het samenzijn, de collega’s… Dat zijn de zaken die ik allemaal zal missen. Ik deed het heel graag en was zeker niet aan het aftellen naar mijn pensioen. Tot op de laatste schooldag voelde het precies als een gewoon schooljaar dat op zijn einde liep. Ik denk dat het gevoel anders zal zijn op 1 september.”

Het zwarte gat vreest juf Ann alvast niet. “Mijn man is sinds 1 mei ook met pensioen. We kunnen samen genieten en zorgen voor de kleinkindjes. In de extra vrije tijd wil ik vooral fietsen, koken, lezen, op reis gaan… In september is er al een reisje gepland, volgend jaar in mei ook.”

In de gracht

Op de laatste schooldag verrasten de collega’s en kinderen haar met een ontbijt. “Ik heb ook met de bus schoolkinderen opgehaald. Daar hoort wel een anekdote bij. De eerste keer toen ik kinderen ophaalde, belandde ik in de gracht. De directrice van toen zei: drink een goeie druppel en vertrek maar voor uw tweede rit. We hebben nu dat ritje opnieuw gedaan en op de plaats waar ik in de gracht zat uitgestapt en een druppel gedronken”, lacht juf Ann.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier