Campus de Reynaert in Tielt zwaait Filip Vandaele uit

Filip Vandaele. © RRK
Redactie KW

Eind juni is uiteraard het moment waarop scholen hun laatstejaarsleerlingen uitzwaaien, maar evenzeer doen ze dat ook geregeld met leerkrachten. Zo zwaait wiskundeleerkracht Filip Vandaele af op Campus de Reynaert in Tielt na 15 jaar trouwe dienst, om te genieten van een welverdiend pensioen.

Filip Vandaele werkte bij Agfa Gevaert, vooraleer hij de overstap maakte naar het onderwijs en Campus de Reynaert. “Afgestudeerd als burgerlijk ingenieur scheikunde heb ik pakweg 15 jaar in functies van toegepaste research en programmeren gewerkt bij Agfa Gevaert, tot ik bij een zoveelste herstructurering plaats moest ruimen.”

“Na een tijd vruchteloos solliciteren – op de ene of andere manier zat niemand te wachten op mijn profiel – heb ik toen mijn kans gewaagd in het onderwijs. En daar heb ik nog geen dag spijt van gehad. Na passages in het Sint-Barbaracollege in Gent en het atheneum in Waregem heb ik nu 15 jaar op Campus de Reynaert gewerkt.”

Plezant

In al die jaren heeft hij het onderwijs enorm zien veranderen. “Ten eerste is er een steeds groter wordende planlast. Er wordt almaar meer verwacht dat je je op alle mogelijke manier tegen alles gaat indekken, en dat brengt natuurlijk veel administratie met zich mee.”

“Anderzijds zijn ook de leerlingen zelf een stuk mondiger geworden. Op zich is daar niets verkeerds aan, zolang het met evenveel respect gepaard gaat. Helaas wordt dat almaar minder een evidentie. Een leerling die doodleuk op je schouder komt tikken tijdens een toezicht op de speelplaats en vraagt: ‘En meneer, hoe is het?’ Dat zou 15 jaar geleden toch niet gebeuren.”

“Als ik één oproep mag doen aan de jeugd: kies voor het onderwijs”

“Of ik al toekomstplannen heb? Goh, concrete plannen heb ik niet. Ik ben alleszins niet van plan om meteen weer les te geven, maar zeg nooit nooit. Stel dat er ooit hoge nood is, dan mogen ze me gerust opbellen. Ik heb het lesgeven altijd plezant gevonden. Je bouwt een band op met de leerlingen, zeker als je ze een aantal jaar na elkaar hebt.”

“Ik heb hier alleszins veel meer voldoening uit mijn werk gehaald dan indertijd in de privé. Het toenemende aantal vergaderingen en dergelijke, zal ik niet missen. Maar als ik één oproep mag doen aan de jeugd: het is zo’n prachtige job. Als je overweegt om in het onderwijs te stappen: niet twijfelen.”

Avatar

Op zijn kast prijkt er een foto van Vandaele als een figuur uit de film ‘Avatar’. “Die foto is een creatie van leerlingen. Ik was eventjes twee minuten ‘cool’ geweest – wat als wiskundeleerkracht al een prestatie op zich is – door met een T-shirt van Avatar naar school te komen. Tot ik zei dat ik die film helemaal niet gezien had, maar dat T-shirt gewoon gewonnen had met een quiz.”

“Het heeft me toch een mooi aandenken opgeleverd”, sluit hij af met een knipoog.

(RRK)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier