Basisschool Heilige Familie in Tielt krijgt nieuwbouw, oude gebouwen aan kant Driesstraat ruimen plaats voor meergezinswoningen

De oude gebouwen aan de straatkant worden verkocht. © Wouter Meeus
Redactie KW

De huidige gebouwen van Vrije Basisschool de Heilige Familie langs de Driesstraat in Tielt zijn verkocht en ruimen straks plaats voor nieuwe appartementsblokken. Met het geld van die verkoop zal een nieuwe school opgetrokken worden, wat dieper op hetzelfde terrein. Als alles goed gaat, zal de nieuwbouw er tegen september 2026 staan.

Het gebouw in de Driesstraat dateert uit de eerste helft van de vorige eeuw en maakt eigenlijk deel uit van het bredere scholencomplex waartoe ook middelbare school De Bron behoort. “Het werd destijds gebouwd als ‘bijgebouw’ aan het Instituut en staat qua inplanting eerder gewrongen tussen de Driesstraat en het hoofdgebouw waar nu De Bron gevestigd is”, stelt de erfgoednota die bij de sloopplannen hoort. In diezelfde nota staat dat het schoolgebouw zowel aan de binnen- als aan de buitenkant veel gebreken vertoont, terwijl ook de elektriciteit, de verwarming en de isolatie te wensen over laten. De conclusie is dat het gebouw ‘in een quasi onomkeerbare staat van verloedering verkeert’ en dus beter gesloopt wordt.

Mooie nieuwe start

Directeur Lore Van der Vennet bevestigt dat. “Renoveren is gewoon geen optie meer, dus gaan we voor een nieuwbouw. Daarbij maken we gebruik van het systeem van huursubsidies (waarbij de Vlaamse overheid instaat voor 70 procent van de kosten, red.). De rest van de kosten moeten we echter zelf ophoesten, dus werd besloten om de oude gebouwen aan de straatkant te verkopen. Dat laat ons toe een mooie nieuwe start te nemen met een nieuwbouw achterin de tuin. Het voorontwerp is nog in de maak, maar er werd grondig over nagedacht. De school zal sowieso volledig afgestemd zijn op de nieuwe onderwijsvormen, met veel ruimte voor klas- en groepsdoorbrekend werken.”

Nieuwe naam kiezen

Als het voorontwerp eenmaal af is, zal daarmee eerst naar de ouders getrokken worden. En sowieso zal er, samen met de leerlingen, ook een nieuwe naam gekozen worden. De eerste steen zal wellicht voor januari 2025 zijn en tegen september 2026 hoopt scholengemeenschap PoelbergOmmeland de nieuwe school in gebruik te kunnen nemen. Nog volgens de directeur zullen de 450 leerlingen van de school gewoon in de huidige gebouwen kunnen blijven les volgen tot de nieuwbouw af is. Containerklasjes zijn dus niet aan de orde.

Meergezinswoningen en appartementen

Terug naar het perceel dat verkocht werd. Een ontwikkelaar wil er vier meergezinswoningen neerpoten met samen een veertigtal appartementen en een ondergrondse parking. In de voorstudie staan aan de kant van de Adolf Loosveldtstraat drie aaneengesloten blokken uitgetekend, met in de Driesstraat een vierde, kleiner volume. Tussen die twee in komt een pad dat toegang geeft tot een groenzone achter de gebouwen. De toegang tot de parking voor wagens komt tussen De Bron en het grotere aaneengesloten volume. Nog volgens de voorstudie zal er minder verharding zijn en meer groen dan nu het geval is.

Het openbaar onderzoek over de bouwplannen op de site van de Heilige Familie loopt nog tot en met 25 mei. Tot die tijd kunnen de plannen geraadpleegd worden in het stadhuis of via het digitale omgevingsloket. (SVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier