Noor Spenninck (14) is de Kinderkrak van Lendelede: “Dansen doet me alle kleine zorgen vergeten”

© Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Redactie KW

Noor Spenninck (14) ademt dans. “Vorige week kreeg ik, na een geslaagde auditie aan de Brugse Academie Kunsthumaniora, te horen dat ik in september aan een opleiding hedendaagse dans mag beginnen. Een droom gaat in vervulling!”

Noor volgt al van in het eerste leerjaar lessen in dansschool Dance-Control in de Kuurnsesteenweg in Kortrijk. Sara Delen is er artistiek directeur. “De dansmicrobe heb ik via mijn ma Annelies gekregen die zelf een dansopleiding volgde en nu nog les geeft in Kortrijk”, zegt Noor. “Ze nam me als kleuter al eens mee toen ze danslessen volgde en ik mocht dan kleuterturnen doen.”

“Ik volgde zelf al dansles toen ik amper 10 jaar was”, zegt mama Annelies. “Dansen werd mijn passie. Ik volgde nog een opleiding docent dans aan de hogeschool Codarts in Rotterdam. Sinds 2019 geef ik les in Dance-Control. Mijn passie werd dus ook de passie van Noor. Onze zoon Nathan deelt de passie van zijn vader Fréderic en dat is basketbal.”

Audities

“Basket is niet mijn ding omdat ik niet zo goed met ballen overweg kan”, vervolgt Noor. “Bij mij draait alles rond dans. De keuze voor Dance-Control kwam er nadat mijn mama over de dansschool een artikel zag in de krant na deelname aan een wedstrijd en ze zag dat het een dansschool met ambitie was. Elke dansstijl heeft iets dat me aantrekt. Om toegelaten te worden tot een professionele dansopleiding, moet je eerst audities doen. En ik deed er verschillende. Voor mijn auditie aan de Academie Kunsthumaniora in Brugge kreeg ik eind vorige week een volmondige ja. In september mag ik er beginnen aan een opleiding hedendaagse dans. Super!”

Noor volgt in Dance-Control wekelijks 13 uur les. “Alleen op dinsdag en de zondag niet. Ik mag nu ondertussen op vrijdag Sara assisteren en onder andere bewegingen voordoen bij het kleuterballet. Ik dans heel graag en dat geeft me een fijn gevoel. Dansen doet me alle kleine zorgen vergeten. Ik ga ook nooit met tegenzin naar de dansschool. Integendeel, als ik naar de dansschool mag gaan ben ik altijd blij.”

Harde werker

Sara Delen van Dance-Control en Dansarte zegt dat Noor alle eigenschappen heeft om een goede danseres te worden. “Ze is een harde werker met een hele goede danstechniek en veel expressie waardoor haar dans een extra elan krijgt. Ze traint ook niet alleen in de dansschool maar oefent ook thuis. Ze heeft doorzettingsvermogen en geeft niet op als het al eens iets minder gaat. Ik hoop dat ze een mooie toekomst binnen de danswereld mag uitbouwen.”

Balletsolo

Noor danste dit jaar in Dance-Control in vijf teams en deed vier solo’s. “In het weekend van 9 tot 11 februari won ik op de ‘Prix Arabesque’ in Ottignies-Louvain La Neuve een eerste plaats met mijn balletsolo en een derde plaats met mijn jazzsolo. Met de teams van Dance-Control behaalde ik een tweede plaats met het balletteam en een derde plaats met de contemporarygroep. Bij productiehuis Glen Lambrecht danste ik in 2023 mee in de productie ‘Oorlogsdochters en Cogetama’.”

“Toen ze in de derde kleuterklas zat, deed Noor eigenlijk ook al mee aan het project ‘Zie Die Mens’, dat in het teken stond van jongdementie”, voegt mama Annelies er nog aan toe. “Daar dansten verschillende generaties onder leiding van Pol Coussement van Polydans in Kortrijk. Zowel Noor als mijn moeder en ikzelf deden toen mee.”

Veel vrije tijd is er niet meer over. “Ik maak wel eens tijd voor de vriendinnen of ga soms eens naar een verjaardagsfeestje. En behalve dansen teken ik ook graag en maak ik wel eens een tekening voor een jarige. Wellicht het gevolg van het creatieve dat in mij schuilt”, besluit Noor met de glimlach.

“Ik wil in de voetsporen treden van mama”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik:

Professionele danseres of danslerares.

Je mag me altijd wakker maken voor:

Een ontmoeting met mijn beste vriendinnen.

Ik hou niet van:

Lange periodes zonder dansen.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Dansen natuurlijk.

Dit is mijn grootste wens:

Aangenomen worden in de ‘Hogeschool voor Dans en Muziek’ in Rotterdam (nu Codarts), waar mijn ma docentenopleiding volgde.

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.

Lees meer over: