Nicolas (58) stelt weer cactusverzameling tentoon in Wevelgem: “Hopelijk staan er ook daadwerkelijk in bloei”

Nicolas Samyn stelt al zijn cactussen tentoon. © SLW
Stefaan Lernout

Naar goede gewoonte opent Nicolas Samyn (58) in juni de deuren van zijn tuin en serre. “Het derde weekend van juni is ideaal”, weet Nicolas. “Dan heb je het meeste kans dat de cactussen in bloei staan: een wonderbaarlijk schouwspel. Hopelijk staan er ook daadwerkelijk in bloei, het minder goede weer kan roet in het eten gooien.”

De interesse van Nicolas in alles wat met cactussen te maken heeft begon op tienjarige leeftijd toen hij met opa Jozef Cornelissen de stekelige plantjes mocht helpen verzorgen. Zijn eerste tentoonstelling gaf hij net geen twintig jaar geleden. Volgend jaar wordt bijgevolg een jubileumjaar.

“Dan trekken we opnieuw naar Chili, dat is althans het plan”, vertelt Nicolas. “Dit jaar ben ik er samen met vriend en collega-kweker Luc Vandecaveye uit Torhout ook naartoe gereisd. Onder begeleiding van een cactus explorer – dat is echt zijn beroep – zijn we drie weken lang iedere dag op zoek gegaan naar de meest zeldzame cactussen. We reisden 3.000 kilometer, tot 4.000 meter hoogte. De meest zeldzame cactussen vind je in het Andesgebergte. We kochten er enkele zaden, want het is uitgesloten om hele cactussen mee te brengen. Daar staan zeer strenge straffen op.”

Verkoopstand

Ieder jaar groeit de verzameling van Nicolas. Noodgedwongen moet hij plaats maken, anders kan hij nog nauwelijks bewegen in de tuin en serre. Tijdens de opendeurdag is er daarom een verkoopstand waar je voor een euro een cactus kan kopen. Sommige planten zijn al volgroeid, maar ook die kosten een schijntje van wat ze waard zijn.

Je kan er ook Nicolas zien zaaien, enten en verpotten: de dagelijkse bezigheden van een cactussenverzamelaar, naast het water geven, insecten verwijderen en onkruid wieden. De honderden bezoekers die jaarlijks een bezoek brengen komen uit de brede regio.

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni is iedereen welkom in de Waterstraat 11 tussen 9 en 19 uur. Op dezelfde dagen stellen ook drie andere cactuskwekers uit de regio hun cactussen tentoon: Kris Deblauwe (Roeselare), Luc Vandecaveye (Torhout) en Patrick Vanthournout (Ingelmunster). De inkom en de aangeboden versnapering zijn gratis.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier