Miriam (13) is de Kinderkrak van Kortrijk: “Heel blij met top vier in The Voice Kids”

Het hele gezin Owusu-Banahene is trots op Miriam: “Ze kan alle liedjes zingen, ook de moeilijke.” © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Miriam Owusu-Banahene (13) uit Kortrijk kon je op 24 november voor de laatste keer zien schitteren in The Voice Kids als een van de vier finalisten met het lied ‘Stand Up’ van Cynthia Erivo. “Ik haalde het jammer genoeg niet, maar ik ben toch heel trots.”

Miriam zit in haar laatste jaar op de vrije lagere school De Tandem in Bissegem. 15 jaar geleden verhuisde haar moeder Harriet Owusu (47) van Ghana naar Kortrijk, enkele jaren na haar man Godfred Owusu-Banahene (51). Zowat vier jaar geleden verhuisde het gezin naar Bissegem. “Miriam zong al toen ze klein was. We zagen haar stem ontwikkelen en toen Miriam ons vertelde dat ze zich wou inschrijven voor The Voice Kids, waren we er onmiddellijk voor te vinden. Ze kan alle liedjes zingen, ook de moeilijke, en haalt veel verschillende toonladders”, vertelt Godfred. “Maar toen we al die deelnemers zagen in die grote zaal, ik denk bijna 3.000 kinderen, was ik toch wat bang. Wat is de kans dat onze dochter gekozen wordt? Maar ze moest proberen! Je moet kansen grijpen”, zegt Harriet.

Finalenummer

“Uiteraard waren we heel blij en super fier om te zien hoe ze elke ronde verderging. In onze familie- en vriendenkring is er nog nooit iemand op televisie gekomen en opeens staat onze Miriam daar in een prachtige show.”

Tijdens de Blind Auditions was Metejoor de enige uit de jury die zijn stoel niet omdraaide. Miriam koos voor Coely als coach. “Ik heb veel van haar geleerd waaronder de Lax Vox-techniek om de stembanden los te maken zodat ik niet te veel op de keel zing en mijn stem forceer. Zij koos ook mijn finalenummer, ‘Stand Up’ van Cynthia Erivo, echt een lied voor zwarte mensen. De finale keken we hier samen thuis. Het huis zat vol met mijn vriendinnen, familie en vrienden van mijn ouders”, vertelt Miriam.

Veel supporters

“Elke zondag gaan we naar The Church of Pentecost. Het nieuws van de deelname van Miriam ging snel de ronde. Ze keken mee tot in Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven, Luik. Alle Ghanezen in België keken mee”, lacht Godfred. “Dat was wel leuk. Ik voelde me gesteund omdat ik kon rekenen op veel supporters. Iedereen die keek, wist wel al dat ik niet zou winnen, maar ze waren wel heel enthousiast om te komen kijken. We hebben ineens mijn verjaardag gevierd die dag – Miriam verjaart op 17 januari – met taart, dansen en zingen. Van mama en papa kreeg ik een microfoon en box als cadeau. We hebben de hele avond karaoke gezongen”, zegt Miriam.

Miriam kreeg enorm veel berichtjes en telefoontjes na de uitzending van de finale. “Veel mensen vonden dat ik moest winnen en dat ik het verdiend had. Ze klonken wat teleurgesteld, maar zeiden ook dat iedereen in die top eigenlijk al een winnaar is. Je zingt in de finale op hoog niveau, dus ik kon rekenen op heel veel positieve reacties”, vertelt Miriam. “Ik was een beetje verdrietig, zo dicht bij de finish, maar ik ben heel tevreden met de top vier.”

“Op een podium voel ik me goed en bloei ik open, terwijl ik anders wat verlegen ben”, zegt Miriam.
“Op een podium voel ik me goed en bloei ik open, terwijl ik anders wat verlegen ben”, zegt Miriam. © MD

Live

“Inderdaad, het is iedereen duidelijk dat Miriam de liedjes aankan van veel getalenteerde artiesten. Na de laatste uitzending zong ze nog eens live op TikTok, meer dan 1.000 mensen hebben toen gekeken”, zegt Godfred. “Op school lag er zelfs de maandag erop een rode loper klaar, maar helaas was Miriam die dag ziek. Ze hadden graag een laatste optreden”, vult Harriet aan. “Misschien haal ik dat wel op het einde van het schooljaar in”, zegt Miriam.

Op straat wordt Miriam nog steeds herkend. “Ik zie ze soms fluisteren en kijken. Sommigen vragen zelfs een foto. Ik vind het wel leuk om te weten dat er me veel mensen hebben kunnen zien zingen. Ik voel me goed op een podium, dan bloei ik open, want soms ben ik wel wat verlegen. De coaches zeiden dat ook tijdens de workshops. Van een stille, rustige Miriam naar ‘wauw’ op het podium.”

Samen met Ann De Winter gaf ze op zaterdag 23 december – tijdens Winter in Kortrijk – een optreden vanop het balkon van Stadspaleis Den Roeland, ook gekend als het herenhuis Patria op de Grote Markt. “Maar met dit avontuur achter de rug, wil ik nu wel even mijn zangcarrière on hold zetten en wachten tot ik ouder ben om die terug op te pikken. Ook Coely zei dat we moesten genieten van onze jeugd. En dat ben ik van plan.”