Michel figureerde meer dan dertig keer in Veurnse Boetprocessie

Een beeld van tijdens het interview bij Michel Nuttens thuis in Hoogstade: Antoine Quaghebeur en Marc Ingelaere van Radio Uylenspiegel genoten drie uur lang van de verhalen over de processie. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Antoine Quaghebeur en Marc Ingelaere van Radio Uylenspiegel hebben Michel Nuttens geïnterviewd over de Veurnse Boetprocessie. Op zijn zesde keek Michel voor het eerst naar de processie, vanaf zijn twaalfde liep hij mee als figurant en tussen 1966 en 2014 figureerde de nu priester op rust quasi onafgebroken. En nog een waarschuwing: zeg nooit ‘stoet’ tegen de processie in het bijzijn van Michel Nuttens.

Radio Uylenspiegel is een tweetalige Noord-Franse vrije radiozender met studio op de grote markt van Cassel en is te beluisteren op de frequentie 91.8 FM en via het internet. De spreektaal is die van de beide kanten van de taalgrens: Frans en Nederlands dialect dus.

En de geschiedenis van de Boetprocessie gaat terug tot diep in de 17de eeuw. In 1637 sticht Jacob Clou, monnik van de plaatselijk Sint-Niklaasabdij een broederschap van leken. Het doel was onder meer om ieder jaar een Vastenkruisweg te organiseren. In 1644 organiseert een 40-tal leden samen met de Veurnse Capucijnen een processie om gespaard te blijven van pest en oorlog. Twee jaar later neemt het broederschap zelf het initiatief voor een boetprocessie. De boetelingen waren gekleed in een bruine boetepij en trokken met een zwaar kruis op de schouders door de straten van Veurne. Rond 1700 verschenen de eerste beeldengroepen die door boetelingen werden voortgetrokken. Er werden toen ook bezinningsteksten voorgedragen. In de loop der jaren werd de processie aangevuld met nog meer Bijbelse taferelen waarbij op levendige manier zowel het Oude als Nieuwe Testament – met als centraal thema lijden en dood van Christus – wordt uitgebeeld.

Kenner

“In mei van dit jaar kreeg ik telefoon van radiomedewerker Marc Ingelaere”, vertelt Michel Nuttens (82). “Uylenspiegel wilde mij graag interviewen. Of ik een kenner ben van de processie? Redelijk wel. (glimlacht) Ik ben opgegroeid in Veurne en op voorwaarde dat ze een dag konden vrij nemen van het binnenhalen van de oogst, gingen papa en mama elk jaar kijken. Mijn vroegste herinneringen dateren van mijn zesde levensjaar, gezeten op de schoot van mama. In de Zwarte Nonnenstraat, die een van de beste plekken is. Christus valt er immers voor de derde keer… Ik heb nog een foto daarvan. Er waren toen immers rondlopende fotografen die vroegen om een keer mooi te glimlachen en achteraf kon je de foto kopen.”

“Rond mijn twaalfde figureerde ik voor het eerst in de rol van Johannes de Doper. Omdat ik ‘van te boere was’ en verstand had van dieren, gaven ze mij een schaap mee. In de andere hand droeg ik een wimpel. Ik herinner mij dat ik in 1956 schildwacht op de wagen was die op Pasen de verrijzenis uit het graf uitbeeldde. Omdat ik op paasmorgen geboren ben, was dat voor mij persoonlijk extra symbolisch. Als adolescent ging ik niet elk jaar naar de processie – de oogst ging voor – maar tussen 1966, het jaar van mijn priesterwijding en mijn laatste deelname in 2014, heb ik meer dan 30 keer gefigureerd als priester bij het heilig sacrament.”

Anekdotes

“Of ik anekdotes kan vertellen over meer dan zestig jaar processie? Zeker! Dat er bloedhete edities waren, maar ook wel eens halverwege een ‘drache nationale’ waarbij figuranten moesten gaan schuilen in garages van de woningen op het parcours. Maar regen of niet: de boetprocessie gaat uit, desnoods met een half uur vertraging. De mooiste editie voor mij was die van 2023. Alles was verzorgd tot in de puntjes. Ik heb perfect Gilbert Vanlerberghe nadien ook een welgemeende proficiat gewenst. Ons radio-interview heeft Antoine Quaghebeur, die in Calais woont, goesting doen krijgen om de processie op zondag 28 juli voor het eerst live bij te wonen. We gaan proberen een plaats te bemachtigen in de Boterweegschaalstraat en ik zal zijn gids zijn. Ook na vele tientallen edities blijft de Boetprocessie voor mij een hoogdag”, geeft Michel Nuttens nog mee.

Het interview door Radio Uylenspiegel met Michel Nuttens is te horen en te zien via het YouTube-kanaal van Frans-Vlaanderen/Westhoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier