Michel (80) kan weer op wandel… dankzij pacemaker: “Als ik wandel, ben ik gelukkig”

Michel Vanhoucke (rechts) samen met André Melis uit Westvleteren. © gf
Redactie KW

Michel Vanhoucke (80) werd eind vorig jaar een pacemaker ingepland, maar zijn geliefde wandelsport wil hij verderzetten. Zo herbegon hij eind januari bij de Krombeekse Witsoonestappers, waar hij al 30 jaar lid is en waarbij hij al 53.433 kilometer wandelde. En hij wil blijven wandelen zolang het kan.

Michel Vanhoucke werkte vroeger bij Picanol. Hij kreeg de kriebels om te gaan wandelen toen zijn inwonende ouders beiden waren gestorven. Hij sloot zich in 1994 aan bij Witsoonestappers Krombeke. Zijn eerste tocht wandelde hij in Ettelgem op 6 februari 1994. “Enkele maanden nadat ik begon te wandelen, werd mijn vrouw Marie-Rose ook lid van de Witsoonestappers”, vertelt Michel. “Vijf jaar lang wandelden we elke week, tot ze plots heel jong stierf in 1999. Ik kon als het ware daarna mijn verdriet afwandelen, want ik deed heel graag grote afstanden. Zo wandelde ik 20 jaar lang tijdens de Vierdaagse van de IJzer elke dag 32 kilometer. Ik nam ook deel aan de 100 kilometer van Ieper, waar ik over drie dagen 120 kilometer wandelde. Ik voelde me altijd goed tijdens het wandelen. Zo leerde ik dan mijn nieuwe vriendin Paula kennen in 2001, die gelukkig ook wandelde. Ik heb alles minutieus bijgehouden en nu kom ik aan meer dan 53.000 wandelkilometers. Een keer heb ik opgegeven wegens het te slechte weer. Je raakt echt verslaafd aan wandelen.”

Hartproblemen

“Toen corona in 2020 opdook, ben ik 15 maanden gestopt met wandelen. Ik herbegon op mijn 77ste, in juni 2022, want wandelen houdt me gezond en fit. Maar op 22 oktober 2023 ging het plots niet meer. Ik had de maanden ervoor gevoeld dat ik minder lang kon wandelen. Ik kon toen geen half uur meer volhouden. Onderzoek wees uit dat er iets scheelde met mijn hart. Ik kreeg eind vorig jaar een pacemaker ingeplant en op 28 januari van dit jaar kon ik weer gaan wandelen. Het was slechts 4 kilometer, maar ik wandelde weer. En ik ben opnieuw gelukkig. Zaterdag wandelde ik als 80-jarige 6 kilometer in Diksmuide en zondag 10 kilometer in Lauwe. En op de nationale feestdag, zondag 21 juli, wil ik weer in eigen dorp Krombeke wandelen in organisatie van De Witsoonestappers. Vroeger ging ik wel eens een rustpost overslaan, maar nu niet meer”, aldus Michel. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier