Maria (104) ontmoet muzikale helden De Romeo’s in Gistel: “Ze had hen nog nooit live gezien”

Maria Maddelein, met haar 104 lentes de oudste inwoonster van de Godelievestad, viel compleet uit de lucht toen bleek dat ze een meet & greet had met haar idolen. Ze kreeg bloemen aangeboden en ging op de foto met dochter Rita en burgemeester Gauthier Defreyne en schepen Ann Bentein. © PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Van een verrassing gesproken in Gistel: vlak voor het optreden van De Romeo’s tijdens ‘Vlaanderen Feest!’ in Zomerloos kon superfan Maria Maddelein het bekende zangtrio ontmoeten. “Mama blijft zeer scherp van geest”, haalt dochter Rita aan.

Om een idee te geven: Maria werd in 1919 in Noord-Frankrijk geboren, nadat haar ouders uit Ieper vluchtten voor de Eerste Wereldoorlog. Via de jeugdbeweging leerde ze haar latere man kennen, Andries Desplenter uit Gistel. Toen ze in 1947 trouwden gingen ze er ook wonen. Nog altijd woont ze thuis, onder meer met hulp van dochter Rita.

Snelle babbel

Afgelopen vrijdag kreeg Maria een verrassing van jewelste. Samen met Rita ging ze namelijk kijken naar Vlaanderen Feest! in Zomerloos, waar De Romeo’s en Allie & The Roosters optraden. Voor aanvang maakten de sympathieke schlagerzangers even tijd voor Maria. “Mama is een fervent kijker van Familie, waar de drie Romeo’s ook in acteerden. Ze kent Chris Van Tongelen, Davy Gilles en Gunther Levi allemaal bij naam”, vertelt dochter Rita Desplenter. “De muziek van de Romeo’s vindt ze geweldig: het zijn leuke Nederlandstalige teksten die ze goed mee kan volgen, de deuntjes zijn tof. Niet van die ‘boenke-boenke’, en al zeker geen Rammstein. (lacht) Als het drietal op televisie optreedt, kijkt mama altijd. Maar live heeft ze ze nog nooit aan het werk gezien.” Tot nu, dus. “We gingen te voet naar het optreden, weliswaar arm-in-arm.” Maria genoot van de show en kreeg ook de kans om de drie Romeo’s te ontmoeten. Een snelle babbel, een vriendelijk woordje: meer was er niet nodig om er een geslaagde avond van te maken.

“Het zijn leuke Nederlandstalige teksten die ze goed mee kan volgen, de deuntjes zijn tof”

Het doet ook denken aan de uitspraak van Maria tijdens haar 104de verjaardag in oktober vorig jaar. “Ze heeft nu ook een nieuwe hobby: de Rode Duivels van dichtbij volgen. En ze heeft een zwak voor Romelu Lukaku, hoor, je mag gerust van verliefdheid spreken!”, klonk het toen met een kwinkslag. “Wel, met het Europees kampioenschap voetbal beleeft ze absolute hoogdagen”, kan Rita smakelijk om die anekdote lachen. “Sterker nog: onlangs zag ze Portugal aan het werk en ze herkende meteen hun bondscoach: Is dat niet die van toen bij ons? Ze wist dus heel goed dat Roberto Martinez tot voor kort de trainer was van de Belgische nationale ploeg. Mama is bijzonder helder en ze stelt het heel goed.” Later dit najaar wordt Maria 105 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier