Luitenant Luc Dorme, de laatste van vijf brandweermanbroers, gaat na 49 jaar op pensioen bij de brandweer

Uiterst rechts staat luitenant Luc Dorme, dit voorjaar tijdens de overhandiging van een nieuwe officierenwagen voor de post Wervik. © Erik Deblock
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Na een loopbaan van maar liefst 49 (!) jaar neemt luitenant Luc Dorme uit de Emiel Huysstraat in Geluwe eind juli afscheid van het vrijwillig brandweerkorps. De postoverste werd zondagmorgen verrast door zijn collega’s. Met loeiende sirenes rukten ze om luitenant Luc op te pikken voor een niet-alledaagse oefening. Met dank aan de kinderen en kleinkinderen die slachtoffer speelden tijdens een ‘stalbrand’.

Het is destijds allemaal begonnen met wijlen vader Leo, hij was sergeant-majoor bij de brandweer. Zijn vijf zonen Johny, Freddy, Luc, Patrick en Gino traden in zijn voetsporen. Vier zwaaiden ondertussen al af in de Gapersgemeente. Luc bijna, Patrick was noodgedwongen wegens ziekte enkele jaren geleden de voorlaatste.

De bevordering van Luc Dorme tot onderluitenant was een bijzonder verhaal en ging gepaard met een onverwachte en bijzondere gemeenteraad in Wervik. Enkele dagen vooraleer de brandweerhervorming inging en Wervik zou behoren tot de brandweerzone Westhoek en bevorderingen en aanstellingen bij de brandweer voortaan niet meer behoren tot de bevoegdheden van de gemeenten, keurde gemeenteraad de bevordering van Luc goed.

Nadat bij de post Geluwe onderluitenant Johny Dorme met pensioen ging, kwam er een plaats in het officierenkader vrij. Over de bevordering van zijn broer adjudant Luc Dorme tot onderluitenant werd gestemd achter gesloten deuren.

Gapersfeesten

Omwille van het bereiken van de leeftijdsgrens is het voor Luc eind juli definitief gedaan. Eerst zijn er binnen twee weken nog de Gapersfeesten waar de brandweerlui telkens trouwe deelnemers zijn met een stand. Luc zal er alvast niet ontbreken.

Luc en zijn echtgenote Lucrèce Bonte hebben twee zonen. Kolonel Olivier Dorme woont in Zwevegem en werd ruim twee jaar geleden zonecommandant bij de aangrenzende hulpverleningszone Fluvia.

Eerder nam de post Geluwe afscheid van adjudant Dominique Durnez, een ander icoon met een lange staat van verdiensten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier