Line (47) mag nationale defilé bijwonen dankzij haar inzet voor langdurig zieke kinderen: “Ik zie mezelf niet als held, maar ben wel vereerd”

Line als clown Loesje op bezoek bij een kindje. © gf
Redactie KW

Al 15 jaar kruipt Line Van Wassenhove uit Blankenberge in de huid van clown Loesje om langdurig zieke kinderen een glimlach op het gezicht te bezorgen tijdens huisbezoekjes. Daarnaast kunnen de kinderen ook videobellen met haar en voor hun klasgenoten is er een theatervoorstelling. Sinds kort trekt ze ook rond als Dokter Knuffel. Ze werd nu voorgedragen in het kader van het burgerinitiatief Be Heroes dat alledaagse helden in de kijker wil zetten. “Ik bezoek ook palliatieve kinderen en dat zijn vaak emotioneel heel zware situaties.”

Line was actief als ziekenhuisclown in Brugge en Roeselare en de vraag kwam van ouders of ze ook een bezoek kon brengen aan de kinderen in hun vertrouwde thuisomgeving. “Die kinderen mogen amper buiten. Ze krijgen in het begin wel wat bezoek, maar dat blijft niet duren. De ouders moeten de kinderen de hele tijd entertainen als ze niet te ziek zijn en dat is niet vanzelfsprekend. Zo is het Clownshuis ontstaan, met aanvankelijk veel online contacten via webcam. In het begin was dat Skype maar ondertussen werd dat Messenger en WhatsApp. Inmiddels zijn we ook gestart met de bezoekjes thuis.”

“Ik ga als clown met mijn caravannetje naar de school waar ik een verhaal vertel”

Line stelde vast dat de scholen ondanks Bednet het contact wat verloren met die kinderen. “We proberen dus een klasbezoek te doen. Ik ga dan als clown met mijn caravannetje naar de school waar ik een verhaal vertel. In ruil zullen de kinderen cadeautjes maken voor het langdurig ziek kind dat thuiszit. Nadien ga ik die overhandigen. Met deze aanpak willen we de connectie met de klas opnieuw wat closer maken.”

Knuffels verzorgen

De vraag vanuit de ziekenhuizen kwam of Line terug wilde keren. “Ik heb daarvoor het project Dokter Knuffel bedacht. Dat is een arts die alleen maar knuffels behandelt. Sinds 2 jaar loop ik dus ook op de pediatrie in Brugge, Roeselare en Kortrijk om daar als arts de knuffels van de kinderen te gaan verzorgen. Inmiddels bezoekt Dokter Knuffel met haar caravan ook instellingen of BUSO-scholen.”

Volgens Line reageren de kinderen minder terughoudend op het bezoek van de clown thuis dan in de ziekenhuiskamer. “Voor de kinderen is dat een nieuwe omgeving en ze weten niet wat er hen daar te wachten staat. Artsen, verpleegkundigen en spelbegeleiders komen daar allemaal langs. Thuis is hun vertrouwde omgeving dus zijn ze minder angstig. De sfeer is daar anders. Heel vaak zijn ze ook op de hoogte dat ik zal komen. Ze kijken daar naar uit. Het gebeurt dat ik een aantal keer bij dezelfde kinderen langsga.”

“Ik was ooit bij een kindje dat de dag na mijn bezoek overleden is. Dat raakt me natuurlijk”

De meeste kinderen die Line bezoekt zijn tussen 4 en 12 jaar. “Een aantal kinderen zijn getroffen door kanker, maar er zijn nog veel andere ziektes waardoor kinderen ook niet naar school kunnen gaan. Met Het Clownshuis wil ik de mensen bewust maken dat er veel kinderen in zo’n situatie zitten. Ik bezoek ook palliatieve kinderen en dat zijn vaak emotioneel heel zware situaties, maar mijn troost is dat ik de goednieuwsbrenger ben. Ik was ooit bij een kindje dat de dag na mijn bezoek overleden is. Dat raakt me natuurlijk, maar ik onthoud dat ik in die laatste momenten iets positiefs gebracht heb.”

Steun

Line richtte een vzw op voor al deze activiteiten, want naast Het Clownshuis heeft ze ook nog een hoofdberoep. “Ik wou dat ik mijn project voltijds kon doen, maar dat is financieel niet haalbaar. Wij vallen uit de boot voor subsidies van de overheid omdat het zweeft tussen cultuur en zorg. We zijn wel heel dankbaar voor de steun die we al enkele keren kregen van De Warmste Week. Onze hoofdsponsor is Kloen vzw uit Roeselare die zich bezighoudt met fondsenwerving. Zelf heb ik een aantal vrijwilligers die meehelpen tijdens het poppentheater en de klasbezoeken. In het project Dokter Knuffel is er een clown bijgekomen.”

Eén van de helden

En nu is er dus de erkenning door Be Heroes. Net zoals de vorige jaren kon iedereen de voorbije maanden zijn of haar persoonlijk held nomineren via www.beheroes.be. Uit ruim 1.000 ingezonden verhalen werden er 50 helden en de persoon die hen nomineerde, gekozen om aanwezig te zijn op de plechtigheid van de nationale feestdag. Line werd voorgedragen door Geert Deraeve, oprichter en bezieler van Kloen vzw, die vorig jaar één van de ‘Helden’ was en in september 2023 op audiëntie mocht bij koning Filip.

“Ik hoop dat Het Clownshuis wat extra aandacht zal krijgen, want we kunnen zeker nog financiële steun gebruiken”

“Ik zie mezelf niet als een held. Toen ik de mail van Be Heroes kreeg, was ik dan ook verrast. Ik ben natuurlijk heel vereerd dat ik het nationale defilé op 21 juli in Brussel mag bijwonen. Ik heb voor die gelegenheid een jumpsuit laten maken met knuffels erop en ik zal ook een hoed dragen met een grote knuffel. Dat is een knipoog naar Dokter Knuffel. Ik hoop dat Het Clownshuis wat extra aandacht zal krijgen want we kunnen zeker nog financiële steun gebruiken aangezien we alles vrijwillig doen. En als ik in september in het koninklijk paleis uitgenodigd word, dan kan ik mijn project ook aan de koning presenteren.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier