Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.

Donderdag was er in het stadhuis van Komen een overleg met de burgemeesters Alice Leeuwerck (Komen-Waasten) en Youro Casier (Wervik), samen met hun Franse collega’s van Wervicq-Sud, Comines, Houplines, Warneton, Deûlemont, Armentières en Nieppe.

“Hopelijk gaan ze na de wedstrijd niet beginnen gooien met bloemen”

De maatregelen in de grensregio zijn alvast uitgebreider dan tijdens de halve finale België-Frankrijk op het WK in 2018. Toen stond er op de Leiebrug een container dwars over de rijbaan. Nu zouden het aanvankelijk betonnen blokken in de vorm van een kubus zijn. Uiteindelijk zijn het dus bloembakken geworden. “Hopelijk gaan ze na de wedstrijd niet beginnen gooien met bloemen”, hoorden we een inwoner opmerken.

Fransen die bijvoorbeeld in de regio Kortrijk werken, gaan de grensovergang in Menen moeten nemen en kunnen dan via Halluin huiswaarts. Opmerkelijk is alvast dat in Komen de Leiebrug is afgesloten sedert 16 uur en in Wervik pas een uur later.

Nog geen grote vakantie in Wallonië

De maatregelen zijn niet alleen een probleem voor het woon-werkverkeer. Zowel in Frankrijk als in Wallonië is het nog geen grote vakantie zoals hier. Men is er bezig aan de laatste week les. Dat is voor het tweede schooljaar op rij zo. Daardoor hebben de leerlingen in zowel Frankrijk als Wallonië twee weken krokusvakantie en twee weken herfstvakantie.

Inwoners uit Komen-Waasten die kinderen op school over de grens hebben, hadden dus een praktisch probleem. Omgekeerd dus ook.

Dinsdagmorgen om 6 uur gaan de grenzen weer open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier