Klaroeners Rik (65) en Raf (63) worden ereburger aan andere kant van de wereld: “Unicum in geschiedenis Last Post”

Links Rik, rechts Raf. © TP
Redactie KW

Een historisch moment op de herdenking van Anzac Day in Ieper: na hun Last Post werden klaroeners Rik Vandekerckhove (65) en Raf Decombel (63) benoemd tot ereburger van een stad in Nieuw-Zeeland. “Een grote verrassing.”

“Thank you for the service that you have given to us over many years.” Klaroeners Rik Vandekerckhove (65) en Raf Decombel (63) kregen het ereburgerschap toegekend door een geëmotioneerde burgemeester van Hamilton. Ze was donderdag in Ieper voor de herdenking van Anzac Day, de dag waarop Australische en Nieuw-Zeelandse troepen deelnamen aan WO I in 1915. Hamilton is een stad in Nieuw-Zeeland, waar klaroeners Rik en Raf in 2007 op bezoek waren, samen met Last Post-voorzitter Benoit Mottrie en toenmalig Iepers burgemeester Luc Dehaene. Hun bezoek moet indruk gemaakt hebben, want 17 jaar later worden Rik en Raf ereburger van de stad.

Verrassing

“Ook voor ons een grote verrassing”, bekent Raf. “Dit is heel speciaal en dan druk ik me nog zacht uit. Het doet wel iets, het is een subliem moment.” “Blijkbaar blijft dit sterk leven bij hen en ze waarderen ons dagelijks werk”, aldus Rik. “Bij mijn weten is het de eerste keer dat klaroeners van de Last Post in het buitenland het ereburgerschap krijgen. Een unicum in onze geschiedenis en dit is de verdienste van het hele Last Post-team. We gingen destijds ook onze collega’s vertegenwoordigen in Hamilton, als visitekaartje van de Last Post.”

Ongeval

Raf heeft al 23 jaar bij de Menenpoort op de teller, maar blies donderdag voor het eerst de Last Post sinds zijn revalidatie na een ongeval. “Zo’n acht maanden geleden viel ik met de step en liep ik een gebroken sleutelbeen op. Ik onderging twee operaties en moest Wapenstilstand – onze hoogdag – missen. Op Anzac Day wou ik er echt bij zijn. Het was niet evident en er waren een paar pijnstillers nodig, maar het is gelukt. Ik hoop dat ik nu definitief weer mijn plaats heb tussen de collega’s.”

Nieuw bezoek

De kersverse ereburgers zijn van plan nog eens terug te keren naar ‘hun’ Hamilton. “Dat zijn we nu moreel verplicht, hé”, lacht Raf. “We zijn er destijds goed ontvangen, hebben er prima connecties en de streek is er prachtig, dus het is zeker weer een bezoekje waard”, zegt Rik. Dehaene en Mottrie werden ook gehuldigd, zij kregen een civic award. “Een hele eer”, reageert Mottrie. “Het is een bekrachtiging van onze goede relaties en een mooie erkenning van de hele Last Post Association.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier