Vic Notebaert (13) is de Kinderkrak van Dentergem: “Na mijn eerste rit was ik meteen verkocht”

Vic Notebaert met ouders Jo en Vanessa Soete, zus Rune en jongere broer Finn. (foto vadu)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Vic Notebaert uit Wakken mag zich een jaar lang de nieuwe Kinderkrak van Dentergem noemen. Vic behaalde vorig jaar voor het tweede jaar op rij de titel van West-Vlaams kampioen BMX in zijn leeftijdscategorie.

Professionele BMX-parcours zijn er in onze contreien nauwelijks te vinden en dus trekt Vic wekelijks tot drie keer toe naar Gent en provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke om er zijn favoriete sport te beoefenen. “Ik kreeg de BMX-microbe zeven jaar geleden te pakken”, vertelt de jongeman, die met zijn ouders Jo (42) en Vanessa Soete (41), zus Rune (14) en jongere broer Finn (11) in de Molenstraat in Wakken woont. “Vrienden van mijn ouders hebben een zoon die toen met de sport bezig was. Ik zag hem veel met dat klein fietsje bezig en dat leek me wel interessant om het ook eens te proberen. Na mijn eerste rit was ik er meteen dol op. Ik sloot me aan bij club Isorex in Gavere, waar ze tot een paar jaar geleden de sport in clubverband beoefenden. Naast BMX’en heb ik er ook een jaar veldrijden geprobeerd, maar dat bleek uiteindelijk niks voor mij. Te koud”, glimlacht Vic.

BMX bleef wel de sport van Vics hart en toen Isorex die sport niet langer aanbood, verhuisde hij naar zijn nieuwe club Top Gear BMX uit Wachtebeke, die op domein Puyenbroeck in Oost-Vlaanderen traint. “Een goede zet, want daar heeft Vic pas echt vooruitgang geboekt”, vertelt papa Jo. “Daar heeft hij enorm aan zijn techniek en bochtenwerk gewerkt. Vooral het op een goede manier uit de startblokken springen, wat je hier letterlijk mag nemen, is cruciaal en dat kan Vic al heel goed.”

Competitie

Vic is het ondertussen al geruime tijd gewend om ook in competitieverband aan te treden. De voorbije twee jaar boekte hij daar zijn grootste successen. “In 2022 werd ik West-Vlaams kampioen bij de 12-jarigen op een parcours in Hooglede, vorig jaar kon ik die titel bij de 13-jarigen verlengen in Oostende”, glundert hij. “Het is iets waar ik uiteraard trots op ben. Mijn club bezorgde me intussen een wedstrijdshirt waar aan één van de mouwen de West-Vlaamse kleuren op prijken. Wat ik zo leuk vind aan de sport? Dat het uitdagend is en dat je met kleine details het verschil kan maken. Naast goed uit de startblokken schieten, is dat bijvoorbeeld door een bocht op de juiste manier aan te snijden en zo tijdswinst te boeken. Ik heb ook al eens mijn kans gewaagd op het Europees kampioenschap, maar daar lag het niveau dan weer net iets te hoog. Vooral de Nederlanders en Fransen zijn zeer goed in deze sport en leveren enkele echte toppers af. Zo ben ik al jaren fan van de Nederlandse BMX-kampioen Niek Kimman, die al drie keer wereldkampioen werd.”

In eigen streek oefenen zit er voor Vic helaas niet in. “Hier is weinig accommodatie”, zegt zijn papa. “Als we al eens trainen in Dentergem, dan is het om zijn conditie aan te scherpen. Op het parcours trekken we dan graag naar de Ardennen en Zolder, waar heel wat meer BMX-mogelijkheden zijn. Zijn club is ook drie kwartier van ons rijden, maar hij wordt er goed geholpen en opgevangen. We hebben er de rit dan ook graag voor over.”

In het gips

Vic wordt bij Top Gear bijgestaan door trainer Patrick Pollefliet. “Zijn zoon Jean-Luca fietst op hoog niveau, dus we kunnen van geen betere coach tips krijgen”, zegt Vic. “Ik fiets graag wedstrijden, maar plezier staat uiteraard voorop. Het seizoen loopt altijd van februari-maart tot oktober.” Of de jongeman nog ambities heeft voor dit jaar? “Ik ben later beginnen te trainen omdat ik in januari bij het schaatsen helaas mijn pols gebroken heb”, zegt hij. “Mijn hand moest in het gips en daar ben ik pas recent van verlost. Daarom kon ik tot nu toe nog maar twee keer trainen. Binnen enkele weken komt het West-Vlaams kampioenschap er aan, dat dit keer samen met het Oost-Vlaams kampioenschap gehouden wordt. Ik ga uiteraard mijn best doen om weer als eerste te eindigen, maar ik weet niet wat het effect van die blessure zal zijn. Gek genoeg heb ik tijdens het BMX’en zelf nog geen echte blessures gehad, al ben ik uiteraard wel al geregeld gevallen. Ik draag dan ook een helm en kniebeschermers om de schade zo veel mogelijk op te vangen.”

Nadat Vic eerder al bij de Dentergemse sportprijzen in de kijker liep, mag hij nu dus ook de titel van Kinderkrak in ontvangst nemen. “Een hele eer”, vindt hij. “En een motivatie om verder te doen in een sport die ik zeer graag doe.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

elektricien. Ik volg nu de richting STEM A in het VTI van Deinze. Volgend jaar mag ik een specifieke richting kiezen.

Je mag me altijd wakker maken om …

een wedstrijd te rijden. Leuk om te doen en heel spannend.

Ik hou niet van …

Frans (lacht). En van vallen met mijn BMX.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Gamen op de

PlayStation.

Dit is mijn grootste wens: Een Golden Retriever als hond in huis halen.

KINDERKRAK LOGO CMYK LC ZTek v1