Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Een deel van de animatoren met schepen van Jeugd Bercy Slegers (CD&V) en jeugdconsulent Rein De Jongh bij de banner met de mascotte van Tistof. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag. Het eindigde met pizza.

Kinderen uit alle hoeken van de stad en daarbuiten kunnen op de speelpleinwerking onbezorgd komen spelen. Spelen om te spelen staat centraal. De ploeg animatoren is in opmars. Verschillende steden en gemeenten in Vlaanderen kampen jaarlijks met een tekort. In Wervik en Geluwe ligt die trend toch anders. De jeugddienst startte in februari al zijn zoektocht naar animatoren en dat levert zijn vruchten af.

225 inschrijvingen

“Onze animatoren zetten zich vrijwillig in voor de werking”, aldus schepen van Jeugd Bercy Slegers (CD&V). “Heel wat 15-jarigen doen op onze werking hun eerste werkervaring op. Hun inzet wordt beloond met een vrijwilligersvergoeding die we optrokken. Animatoren die zich minstens vijf dagen inzetten, krijgen zelfs een gratis ticket voor Rock Op Het Plein.”

De animatoren worden alvast verwend. Met bijvoorbeeld frietjes op woensdagavond en een belegd broodje vrijdag. In oktober vindt er dan ook nog een bedankingsdag plaats. “Er zijn momenteel 225 kinderen geregistreerd”, zegt De Jongh. “Op de topdag de vorige vakantie waren er 115 kinderen van de partij. Gemiddeld hadden we in Wervik een 80-tal kleuters en kinderen van de lagere school. In Geluwe een 25-tal.”

Tistof kan rekenen op tien hoofdanimatoren. “Er zijn hier animatoren die al zes of zeven jaar aanwezig zijn”, zegt Rein. Hij is ondertussen bij de stad bezig aan zijn zevende jaar als jeugdconsulent en trad destijds op de speelpleinwerking in de voetsporen van Dorine Lesage. “Eerst deed ik het hier nog samen met Dorine en sinds 2019 alleen”, blikt hij terug. “We hebben een goede equipe. De sfeer zit goed en ik heb vertrouwen in de hoofdanimatoren.”

Op uitstap

“Om de vakantie op een bijzondere manier af te sluiten, hebben we een bijzondere uitstap gepland op vrijdag 30 augustus”, blikt Rein vooruit. “We gaan dan met alle kinderen op dagtrip. Met de kleuters gaan we naar De Sierk in Nieuwpoort en alle anderen gaan naar Walibi. Een traditie van vroeger die terug opgenomen wordt. De uitstap biedt kinderen de kans om hun vakantie op een unieke manier af te sluiten.”

De speelpleinwerking in Geluwe vindt plaats in de Sint-Jorisschool en is er ook voor alle kinderen van 3 tot 12 jaar. Het normaal tarief bedraagt 6 euro per dag. Ouders die hun kinderen willen registreren, kunnen terecht op de webshop van de stad. Voor meer informatie over de werking kan je terecht in het Vrijetijdspunt of je kan mailen naar jeugd@wervik.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier