Maurice Seurynck (13) is de Kinderkrak van Ledegem: “Graag Brecht Dejaegere gaan bezoeken in de VS”

Maurice Seurynck kreeg natuurlijk steun van heel het gezin. Je herkent v.l.n.r. papa Yves Seurynck, centraal Mauric met achter hem broers Charles en Victor, tweelingzus Rachelle en mama Anne-Sophie Perneel. (foto Jan Stragier) © jan_stragier ©2023 Jan Stragier
Wouter Vander Stricht

Maurice Seurynck maakte met hulp van familie en vrienden 1.100 liter soep en die leverde 10.000 euro op voor De Warmste Week. “Ik ben blij dat ik ook andere mensen heb kunnen helpen”, zegt de jongeman.

Maurice Seurynck woont met zijn tweelingzus Rachelle (13) en de rest van het gezin, papa Yves (47) en mama Anne-Sophie Perneel (46) en de oudere broers Victor (19) en Charles (16), net over de gemeentegrens in Gullegem. Hun hele (sociale) leven speelt zich af in Sint-Eloois-Winkel, waar ook de grootouders langs beide kanten nog wonen. Het was ook daar dat ze de nodige helpende handen vonden toen het idee ontstond om voor De Warmste Week soep te gaan verkopen. Naast het bedrijf Voeders Seurynck, dat papa Yves met zijn broer Guy runt, staat er vaak een soepventer. “Zo kwam Maurice op het idee om ook soep te maken”, zegt Yves. “Ook het thema van de Warmste Week, ‘Opgroeien zonder Zorgen’, sprak Maurice uiteraard aan. Hij kampt zelf met de autistische problematiek en hoopt dat alle kinderen zorgeloos kunnen opgroeien.”

Van 600 naar 1.100 liter

Maar de actie liep wat uit de hand. Initieel was het de bedoeling om 600 liter soep te maken, tomatensoep met balletjes, prei- en pompoensoep. “Maar uiteindelijk werd het 1.100 liter soep, waarvan meer dan de helft tomatensoep.”

De keuken van De Meerhoek (vroeger ‘t Kleine Meer, red.) mocht gebruikt worden en daar vond ook het afhaalmoment plaats. “Zelf heb ik kunnen helpen met het snijden van de groentjes. En als er voldoende mensen waren om te helpen, heb ik ervoor gezorgd dat ze geen dorst moeten lijden”, aldus coördinator Maurice.

Op zijn school De Kim en De Sam in Deerlijk hadden ze de actie van Maurice ook opgemerkt. “Ik heb er mogen over vertellen in de klas.”

Maurice zit er in zijn laatste jaar van het lager, volgend jaar zet hij de stap naar het middelbaar onderwijs in De Sterre in Moorslede waar hij zorg wil gaan studeren. Maurice heeft er net ook een weekendje Gent met de KSA Sint-Elooi op zitten en hij mag ook vaak aantreden als ‘materiaalman’ bij de NAR waar zijn papa meespeelt en zelfs het B-elftal van Winkel Sport. De jongeman is duidelijk met heel veel liefde omringd. En dat bleek ook in de verkoop. “We konden uiteindelijk een cheque van 10.000 euro schenken. We hadden de opbrengst van de soep, maar ook van de ‘bar’ op het afhaalmoment. En we hebben dat dan naar boven afgerond naar een mooi rond getal”, zegt pa Yves.

6.600 soepballetjes

Maurice trok met een mooi gezelschap naar Brugge om er de cheque af te geven op ‘t Zand in Brugge waar de tenten van de Warmste Week stonden opgesteld. “Jammer dat we niet op het podium mochten”, mijmert Maurice. Maar het was uiteraard een geslaagde actie. En krijgt die straks een vervolg? “Niet noodzakelijk. Eerlijk gezegd hadden we het succes ook wat onderschat. Maar mocht het thema ons weer na aan het hart liggen, dan doen we misschien opnieuw wel iets.”

Maurice geniet duidelijk na, al was het rollen van 6.600 soepballetjes ook een hele klus. “Ik vind het leuk dat ik andere mensen heb kunnen helpen.”

Volgend schooljaar moet Maurice dus van school veranderen. Maar ondertussen is hij als jonge gast druk in de weer. Zijn allergrootse droom is om Brecht Dejaegere te bezoeken in Charlotte, bij de ploeg in de Verenigde Staten waar hij voetbalt. “Frans, de vader van Brecht, werkt voor ons”, zegt Yves. “Maurice kreeg al heel wat sjaals en shirts van de periode van Brecht bij AA Gent en FC Toulouse, maar hij zou wel eens de oversteek willen maken naar de Verenigde Staten. Maar dat is natuurlijk niet zo evident”, tempert papa. Brecht Dejaegere speelt er bij Charlotte FC in de Major League Soccer (MLS), zoals de voetbalcompetitie in de Verenigde Staten heet.

Maurice en zijn gezin wilden ook nog eens alle mensen bedanken die geholpen hebben om dit mooie resultaat neer te zetten. “Het was heftig, maar we hebben er ook van genoten.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

Verkoper in een winkel.

Je mag me altijd wakker maken om …

Andere kinderen te helpen.

Ik hou niet van …

Mensen die pesten.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Voetballen op het omnisportveldje, voetbal kijken, KSA en Funko Pops verzamelen.

Dit is mijn grootste wens:

Op bezoek gaan bij voetballer Brecht Dejaegere in de Verenigde Staten.

Lees meer over: