Len Goethals (10) is de Kinderkrak van Bredene: “Dit jaar moet de inzamelactie van speelgoed nog een groter succes zijn”

Kinderkrak Len Goethals in de sofa tussen mama Kelly Spillier en oudere broer Senne. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Of kinderen vandaag te veel bezig zijn met hun smartphone en gamen? Misschien. Maar voor kersvers Kinderkrak Len Goethals mag het ook wat meer zijn. Len zette vorig jaar, in aanloop naar Sinterklaas, een inzamelactie van speelgoed op touw voor kinderen in kansarmoede. “We hebben ‘k weet niet hoeveel speelgoed kunnen inzamelen”, is Len trots. “Een herhaling van de actie komt er zeker”, verzekert mama en schepen Kelly Spillier. “Alleen willen we er deze keer wat vroeger mee beginnen.”

Lees hier alle verhalen van de Kinderkraks

Het was al jaren een lovenswaardige traditie in het gezin Goethals-Spillier: telkens tijdens de Sinterklaarsperiode kochten Nick en Kelly speelgoed voor kinderen uit probleemgezinnen. “We deden dat in alle stilte, hoefden daar geen applaus voor. We vonden gewoon dat we dat moesten doen. We vroegen toen telkens aan enkele betrokken ouders, vaak alleenstaanden, wat we hun kinderen cadeau konden doen”, legt Kelly Spillier, schepen (voor onder meer jeugd) in Bredene en leerkracht zedenleer in de Middenschool, uit. “Onze kinderen (Senne en Len) hoefden dat ook niet te weten, want ze geloofden toen nog onvoorwaardelijk in de Sint. Het is pas nadat Len, de jongste, te weten kwam dat mama en papa eigenlijk die Sinterklaascadeautjes kochten, dat hij met het idee van een inzamelactie voor speelgoed kwam aandraven.” “Ik wilde dat alle kindjes een leuke Sinterklaas kunnen hebben en mooie cadeautjes krijgen, net als mijn oudere broer Senne en ik. Mama en papa zeiden dan vaak dat we jammer genoeg niet alle kindjes kunnen helpen. Maar ik wilde het toch proberen. Een kindje in mijn klas had ooit verteld dat het geen Sinterklaas kreeg. Dat vond ik zo triest…”, pikt Len in.

Vzw Welzijnsschakel

“Vraag was: hoe organiseren we dat?” gaat mama Kelly verder. “Ik heb toen contact opgenomen met Jean-François Dept, de coördinator van de vzw Welzijnsschakel die vanuit De Caproen kansarme gezinnen bijstaat. Vandaag bedelen ze voedsel aan zo’n 60 gezinnen in armoede, goed voor een vijftigtal kinderen jonger dan 12 jaar. Zij organiseren daar telkens ook een Sinterklaasactie, maar kunnen niet altijd voor alle kinderen speelgoed voorzien. Het leek me vanzelfsprekend dat we de handen in mekaar sloegen met Jean-François om Lens speelgoedactie tot een goed einde te brengen.”

“Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen een cadeau krijgt van de Sint”

De coördinator was begrijpelijk blij met de Lens initiatief. “Voor veel gezinnen in armoede neemt speelgoed een flinke hap uit het budget. Ik ben blij dat er via Lens oproep wat meer aandacht is voor dit probleem. Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen een cadeau krijgt van de Sint. Mensen die het goed hebben, zijn zich niet altijd bewust van wat er zich onderaan de sociale ladder afspeelt. Het is mooi dat Len zich op zo’n jonge leeftijd bekommert om hun lot”, liet Dept eind vorig jaar optekenen.

Facebookpagina

“Via de Facebookpagina van mama, krantenartikels en zelfs Radio 2 kreeg mijn actie snel veel belangstelling. Heel veel mensen hebben er meteen op gereageerd en vroegen waar ze hun speelgoed konden afgeven. Dat moest dan gebeuren tijdens een namiddag in De Caproen”, herinnert Len. “Mensen kwamen oud speelgoed brengen, dat al een tijdje op zolder lag, maar steevast nog in goeie staat was. Er stak echter ook veel nieuw speelgoed tussen, dat speciaal voor de actie was gekocht. Mensen kwamen ook af met cadeaubonnen en zelfs voor een goeie 200 euro aan cash”, somt Kelly op. “We lanceerden ook een oproep via de Buitenschoolse kinderopvang (BKO). Heel wat ouders en BKO-medewerkers hebben toen ook zelf iets gekocht voor de actie.”

Race tegen de tijd

Het succes van de actie toverde een brede glimlach op Lens gezicht. “Ik was zo blij dat ook arme kindjes een bezoekje van de Sint kregen. Ik was eerlijk gezegd ook trots op mijn actie. Mijn klasgenoten waren best wel een beetje jaloers op wat ik voor mekaar had gekregen.” “Een en ander zette ons aan om ook dit jaar weer speelgoed in te zamelen in aanloop naar Sinterklaas”, pikt mama Kelly in. “Maar we willen er deze keer vroeger aan beginnen. Nu was het nogal een race tegen de tijd, want eigenlijk zijn we pas na de herfstvakantie uit de startblokken geschoten. Als we tijdig starten, dan kan de inzameling ongetwijfeld een nog groter succes worden.”

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

kok! Ik bak thuis eitjes en help mama soep maken.

Je mag me altijd wakker maken voor …

school. En buiten spelen met vrienden.

Ik hou niet van …

pestende kinderen.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Buiten spelen en de computergame Brawl Stars spelen. En ik lees ook heel graag.

Dit is mijn grootste wens:

Kunnen toveren en ervoor zorgen dat mensen langer blijven leven. En dat ik nog veel kindjes een sinterklaascadeau kan bezorgen.