Juliette Pynnebrouck (9) is de Kinderkrak van Houthulst: “Nina Derwael is mijn grote idool”

Vooraan in het midden: Juliette met haar behaalde medailles. Ze wordt omringd door v.l.n.r. mama Tessa Vandewalle, oma Martine Kesteloot, oma Lucrèce Sap en broertje Maurice. © Annie Callewaert
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Juliette Pynnebrouck doet als lid van Turnkring Vlamertinge aan toestelturnen. Op een Gymfed-tornooi in Temse behaalde ze onlangs goud. “Ik heb intussen al 14 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen medailles behaald”, vertelt een trotse Juliette .

Juliette is de dochter van Tessa Vandewalle en Bert Pynnebrouck en het zusje van Maurice. Het gezin woont in Merkem. Juliette zit in het 4de leerjaar bij VBS Kouterkind in Merkem.

Ze begon te turnen toen ze in de tweede kleuterklas zat en doet het nog altijd heel graag. “Ik doe vooral toestelturnen en hou ook van vloer, maar de barre doe ik het liefst. Deelnemen aan wedstrijden vind ik heel leuk, vooral als je dan een medaille wint. Hanna Vanwachtendonck is mijn coach. Ik ga samen turnen met mijn vriendin June Decaestecker. We zitten immers op dezelfde school en turnen vaak samen. We zijn eigenlijk aan elkaar gewaagd. De mama van June heeft ook geturnd en leert ons soms wat dingen bij.”

Thuis oefenen

Juliette en June zijn ook echte hartsvriendinnen en genieten van het turnen. “Het is soms niet te geloven, maar als we ergens naartoe gaan, beginnen ze met radslag in plaats van gewoon te stappen. Beiden zijn turnsters in hart en ziel”, geeft mama Tessa mee. “Juliette oefent ook iedere dag thuis en vaak komt June bij ons trainen. We hebben speciaal voor Juliette een trampoline, een balk en een barre geïnstalleerd. Doordat wij op een boerderij wonen, is er hier ook heel wat plaats om bij goed weer buiten te oefenen. De training in Vlamertinge vindt tweemaal in de week plaats.”

“Speciaal voor Juliette thuis een trampoline, een balk en een barre geïnstalleerd” – mama Tessa

Juliette gaat ook graag mee naar het voetbal met haar broertje Maurice. “Mocht ik later niet meer kunnen turnen, dan zou ik voor atletiek kiezen. Voorlopig staat turnen wel nog op de eerste plaats”, lacht Juliette. “Vlamertinge is de enige turnkring waar men aan competitie toestelturnen kan doen. Tussen kerst en Nieuwjaar gaan we ook op turnstage naar Frankrijk. Tijdens een vijfdaagse maken we, naast het turnen, heel wat plezier met onze groep. Het zijn allemaal leuke meisjes die intussen al echte vriendinnen geworden zijn. We supporteren allemaal voor elkaar. Naast het turnen zelf trainen we ook op lopen en soepelheid en doen we aan krachttraining. Dat is ook wel nodig om goed de turnoefeningen te kunnen uitvoeren.”

Grootste fans

Ook wanneer er turnen op tv is, zit Juliette aan het scherm gekluisterd. “Mijn grote idool is wel Nina Derwael”, geeft Juliette nog mee. “Ik kijk echt wel naar haar op. Naast turnen, zwem ik graag en ga graag naar een pretpark. Ik lees ook vaak en TikTokdansjes doen, vind ik heel leuk.”

De grootste fans van Juliette zijn haar ouders, haar broertje, maar ook haar grootouders zijn super trots op haar. Haar nichtjes en neefjes vinden het heel chic wat ze doet en de meester en juf op school zijn ook blij met haar resultaten, net als haar turnleerkracht. “Voor ons is het belangrijkste dat ze het nog altijd graag doet”, zegt mama Tessa. “We hebben haar nooit gepusht. We zijn natuurlijk heel trots op haar resultaten, maar vanaf het moment dat ze het niet meer graag doet, mag ze stoppen. Ze moet er wel veel voor doen, al lijkt het soms of het haar helemaal geen moeite kost.”

Geen risico’s nemen

Juliette is wel zo verstandig dat ze geen risico’s neemt. “Hoe leuk het ook is om verschillende trucjes te leren, je moet toch altijd voorzichtig zijn. Vóór je aan een oefening begint, moet je goed nadenken hoe je die het beste kan uitvoeren. Anders kan je vallen of een kwetsuur oplopen. Het zou zelfs zo erg kunnen zijn dat je nooit meer kan turnen.”

Wie ook zin heeft om te turnen, kan gewoon eens een proefles bijwonen bij Turnkring Vlamertinge. “Ik zou het echt aan iedereen aanraden. Turnen is gewoon de meest complete sport. Je gebruikt al je spieren en het is ontzettend leuk”, besluit Juliette.

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

turnleerkracht of winkelierster.

Je mag me altijd wakker maken

om te turnen of om naar het trampolinepark te gaan.

Ik hou niet van …

regen. Ik heb ook een hekel aan spinnen.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

nieuwe turntrucjes aanleren, samen met vriendin June.

Dit is mijn grootste wens:

Nina Derwael eens ontmoeten. Daarnaast droom ik van olympisch goud.

Lees alle verhalen van de Kinderkraks op KW.be/kinderkrak2024