Elise Coussens (14) is de Kinderkrak van Meulebeke: “Ik ben dol op modder, en ook op de zandbak”

Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

De 14-jarige Elise Coussens uit de Aststraat in Meulebeke behaalde op 13 januari 2024 in eigen gemeente goud tijdens het Belgisch kampioenschap veldrijden bij de dames eerstejaarsnieuwelingen. Een mooi vervolg op haar eerste Belgische titel die ze twee jaar geleden behaalde bij de aspiranten in Hamme. “Crossen doe ik voor mijn plezier, omdat ik het zo leuk vind. Het is en blijft in eerste instantie een hobby.”

Elise Coussens is de oudste dochter van Jeroen Coussens en Els Vanhecke. Ze werd geboren op 12 juni 2009 in Tielt. Elise heeft nog een zus Manon. Elise is derdejaarsstudente natuurwetenschappen aan de Bron in Tielt. “Ik fiets heel graag en op jonge leeftijd dook ik soms het veld in”, aldus Elise. “Dit was mijn opa Ronny opgevallen en prompt kocht hij me een crossfiets. Daarmee heb ik het crossparcours in Meulebeke uitgetest en meteen was ik weg van cyclocross. Iedereen was dan ook verbaasd dat ik op 28 november 2021 als eerstejaarsaspirant het Belgisch kampioenschap cyclocross voor aspiranten won. Modderige parcours zijn echt mijn ding. Geen inspanning is mij te zwaar. Ook het wasbord en de zandbak zijn mijn favoriete parcoursitems. Op dat moment had ik nog geen ploeg. Ik nam deel aan wedstrijden via de LRC dat bijna wekelijks laagdrempelige wedstrijden organiseert voor debutanten. In mijn allereerste wedstrijd behaalde ik al een podiumplaats en meteen was de trein vertrokken.”

Crosstechniek

“Daarna zijn we op zoek gegaan naar een team en vonden we onze wens bij Wielerteam Waregem”, pikt papa Jeroen in. “Ondertussen stak de corona-epidemie stokken in de wielen, maar dankzij trainer Robby Debaene konden er heel wat trainingsmomenten in veilige omstandigheden doorgaan. Robby zorgde ervoor dat Elise een zeer goede crosstechniek aangemeten kreeg. In Waregem heeft ze heel wat bijgeleerd. Daarna volgde de overstap naar de Vlaamse Wielerschool. Dit vergde wel van ons een extra inspanning, want de trainingsmomenten hadden iedere week plaats op een andere locatie.”

Jongste van de groep

Ondertussen is Elise lid van het crossteam MJWood. “Dit is een typisch crossteam voor zowel jongens als meisjes. Hier ben ik de jongste van de groep, maar op die manier kan ik veel bijleren.” Voor de trainingsverplaatsingen zorgt op Ronny. “Nu beseffen we, als ouder, hoeveel inspanningen een renner in wording moet doen om zijn of haar doel te bereiken”, aldus mama Els. “Er zijn niet alleen de drie of vier trainingsmomenten per week, er komt een pak ander werk om het hoekje kijken. De was, het onderhoud van het materiaal en vooral de verplaatsingen. Wij zijn uiterst gelukkig met de inzet van opa Ronny, want zowel Jeroen als ikzelf zijn buitenhuis werkend. We zorgen eveneens voor een zeer gevarieerd menu met de klemtoon op lekkere, gezonde groenten. Daarnaast proberen we Elise in te tomen om slechts aan één wedstrijd per week deel te nemen.”

Bescheiden

“Ik geef nog steeds voorrang aan mijn studies, wat soms niet makkelijk is”, aldus Elise. “Wanneer er belangrijke toetsen geprogrammeerd staan, kan ik makkelijk een cross aan mij laten voorbijgaan. Met de titel van Belgisch kampioen blijf ik heel bescheiden. Het was wel ontzettend leuk dat ik tijdens de wedstrijd in Meulebeke zoveel aanmoedigingen kreeg van vrienden en familieleden langs het parcours. Supporters zorgen voor een echte boost. Mijn oom Marc, die metaalkunstenaar is, had zelfs een trofee gemaakt voor mij. Toch een fantastische ervaring!”

Supporter

Zus Manon, die in de zesde klas zit in de Paandersschool, supportert eveneens voor haar zus. Of zij ook dezelfde ambities heeft, is een vraagteken. “Ik fiets graag, maar toch geef ik de voorkeur aan het dansen”, lacht zus Manon.

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

sowieso iets dat sportgerelateerd is.

Je mag me altijd wakker maken voor …

een reisje met het gezin. Ik hou enorm veel van de bergen.

Ik hou niet van …

de onevenwichtigheid die bestaat in het crossmilieu tussen mannen en vrouwen.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Ik ga graag fietsen en crossen met leden van mijn ploeg.

Dit is mijn grootste wens:

Dat ik het crossen nog een zeer lange tijd leuk blijf vinden.

Lees meer over: