Britt (11) is eerste kinderburgemeester van Zonnebeke: “We kijken uit naar de toekomstige projecten”

De bevoegdheden zijn verdeeld met (zittend) het kindercollege, achter zich de volwaardige schepenen met lint, de andere verkozen kinderraadsleden en overige leden van de gemeenteraad. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Onder ruime belangstelling werd in Zonnebeke de kindergemeenteraad geïnstalleerd. Britt Veryser (11) werd verkozen als kinderburgemeester.

De eerste kinderburgemeester Britt Veryser komt uit Beselare en zit in het vijfde leerjaar van de vrije basisschool De Biesweide. Dolblij met haar verkiezing zal ze zich binnen haar legislatuur inzetten tegen pesten, voor meer veiligheid en fietsstraten en ontspanningsmogelijkheden voor de kinderen.

Heel wat ouders, leerkrachten en sympathisanten waren aanwezig voor de installatie van de kindergemeenteraad en wachtten vol spanning op de uitslag. Woensdag werden de zestien raadsleden verkozen en nu moesten die onder elkaar uitmaken wie burgemeester of schepen werd. Het duurde ongeveer anderhalf uur tot ze er uit waren, wat bewijst dat er heel zorgvuldig afgewogen en gekozen werd.

Wie krijgt welke rol?

De raadsleden stelden hun programma voor en toen werd gekozen. Mooi is in ieder geval dat iedere gemeente vertegenwoordigd is in de raad. Het nieuw kindercollege van burgemeester en schepenen bestaat uit: kinderburgemeester Britt Veryser, schepen van Leefomgeving Louis Hoorelbeke, schepen van Natuur Renée De Coninck, schepen van Welzijn Lauren Callemein, schepen van Veiligheid Sterre Verfaille en schepen van Sport, Spel en Plezier Warre Van der Meulen. Het college en alle raadsleden legden in handen van burgemeester Ingrid Vandepitte (#Team8980) de eed af en zweerden eerlijk en oprecht te zijn voor Zonnebeke. Ze kregen elk een herinneringsmedaille om de hals.

Perfecte timing

Jeugdschepen Koen Meersseman (#team8980), zelf nog kinderburgemeester geweest in Wevelgem, dankte de laatsejaarsstudenten sociaal-agogisch werk van Hogeschool Vives en de jeugddienst voor de uitwerking van het project. “Het is een meevaller die te verankeren is in overleg met de jeugdraad. De periode was perfect. Wanneer de kranten, radio’s en televisies over verkiezingen berichtten, konden de kinderen uit de gemeenteraad ook meespreken over hun verkiezingen. Ik zag vele verschillende affiches op sociale media verschijnen. Dankzij de toegekende subsidies (5.000 euro, red.) van het streekfonds onder de projectoproep JOEF zullen de kinderen ook daadwerkelijk iets kunnen realiseren. De projectoproep focust zich op het betrekken van kinderen bij het beleid. We kijken uit naar de toekomstige projecten en hopen met medewerking van de scholen, de jeugdraad en jeugdbewegingen de kindergemeenteraad in de toekomst verder te kunnen zetten.”

De eerste samenkomst van de raad is gepland voor oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier