Jean-Marie liep al 105 marathons: “ik heb nog nooit opgegeven”

(foto GV)
Gerda Verbeke

In de meer dan 30 jaar dat Grijslokenaar Jean-Marie Vandenheede (63) de loopmicrobe te pakken kreeg, heeft hij reeds 105 marathons op zijn palmares. Zijn eerste liep Vandenheede in Rotterdam op 18 april 1993 en de 100ste marathon dateert van 18 september 2022 met start in Diksmuide.

De 100ste marathon die Vandenheede in de benen heeft, is de In Flanders Fields marathon, een officieel opgemeten parcours door een IAAF-measurer grade B en dus exact 42,195 kilometer bedraagt.

Op zijn 25ste begon Jean–Marie met tennis. “Om beter in conditie te geraken en wat gewicht te verliezen, begon ik wat te lopen”, vertelt Jean-Marie Vandenheede die toen 80 kilogram woog. “Ik maakte me toen ook lid van de gezellige loopclub in Grijsloke waar ik zo goed als iedere zondagvoormiddag present tekende om 9 uur. Een viertal jaar na mijn aansluiting bij de club, begin de jaren 90, liep ik heel wat halve marathons. In de lente van 1993, besloot ik dan een marathon te lopen. Het doel was uitlopen. Ik slaagde erin, ondanks hevige buikkrampen, met een tijd van 4 uur en 10 minuten.”

De smaak te pakken

Niet tevreden over zijn tijd, besloot hij er opnieuw één te lopen in het najaar. Het werd de Baccaramarathon in Beernem waar hij een mooie tijd behaalde van 3 uur en 24 minuten. “Ik had de smaak te pakken. Het gevolg was dat ik er jaarlijks zo’n zestal deed met als resultaat dat ik in 2022 aan nummer 100 zat. Samen met twee vrienden, ben ik de enige die alle 23 edities van de In Flanders Fields marathon, een Boston Qualifier marathon, met succes liep.” Zijn beste tijd van 3 uur en 4 minuten liep hij ook in deze reeks.

Vandenheede is fier op het feit dat hij 105 marathons begon en met succes de eindstreep haalde. “In de meer dan 30 jaar dat ik loop, heb ik nog nooit opgegeven alhoewel de laatste kilometers wel eens een lijdensweg kunnen zijn. Behalve een voetbreuk en soms een weerbarstige rug, heb ik gelukkig nog geen zware blessures gehad”, vertelt Vandenheede.

Sportief gezin

“Mijn mooiste marathons zijn In Flanders Fields, Zeeuws Vlaanderen, de zware Beach Head in Engeland en de SM Marathon in Meerssen die ik een paar keer in een volledig ondergesneeuwd parcours samen met mijn loopmakker Steven uitliep. Ook deed ik marathons in Rotterdam, Amsterdam, Echternach, Eindhoven en zelfs Athene.” Zijn echtgenote Catherine Dendauw, verpleegster bij het Wit-Gele Kruis, wandelt en zwemt regelmatig. Hun beide dochters Ellen en Lore lopen wel. “Ik loop zo’n drie à vier keer per week met een gemiddelde van 50 kilometer per week”, zegt Jean-Marie.

Loopclub

Het is in de loopclub dat Vandenheede de loopmicrobe echt goed te pakken kreeg en hij marathons begon te lopen. “Als je in groep loopt en een babbeltje doet, vliegt de tijd voorbij en loop je automatisch ook wat langer”, weet Vandenheede. “Mijn gewicht is ondertussen ook stabiel om en bij de 68 kilogram.”

Aan stoppen denkt hij momenteel nog niet. Jaarlijks loopt Jean-Marie nog twee à drie marathons met meer oog voor de natuur en minder voor de tijd. “Ik hoop nog vele jaren met plezier te trainen met mijn vrienden van Loopclub Grijsloke waar iedereen welkom is, ongeacht het looptempo”, klinkt het bij Jean-Marie. (GV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier