Inwoners ontdekken Nieuwenhovebos tijdens Dag van de Buren

De deelnemers leerden heel wat bij over het onderhoud van het bos. © GST
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

De gemeente Oostkamp organiseerde in samenwerking met de bosgroep West-Vlaanderen een begeleide wandeling door het Nieuwenhovebos, de perfecte activiteit voor ‘Dag van de Buren’.

Het Nieuwenhovebos maakt deel uit van het Landschapspark Bulskampveld. Het beheer ervan is onlangs door de gemeente Oostkamp overgedragen aan de Bosgroep Houtland. Bij de overdracht van het beheer van het Nieuwenhovebos naar Bosbeheer West-Vlaanderen was een van de voorwaarden dat de gemeente één activiteit per jaar zou organiseren met betrekking tot het Nieuwenhovebos.

Rijke diversiteit

De Dag van de Buren is daaruit naar voren gekomen om de inwoners van Nieuwenhove samen te brengen, maar ook om hen te laten kennismaken met het Nieuwenhovebos en met wat er moet gebeuren om het bos gezond te houden.

“Met deze wandeling van ongeveer anderhalf uur willen we de buren van het bos laten kennismaken met wie we als Bosgroep zijn, wat we doen en vooral hoe we het doen. Om hier een rijke diversiteit en een mooi bosklimaat te behouden, moet er gewerkt worden in het Nieuwenhovebos en daar hoort het kappen van bomen bij.”

“We willen met deze activiteit de mensen geruststellen dat we het bos niet kappen, maar onderhouden. Met deze georganiseerde wandeling kunnen we onze visie benadrukken met enkele voorbeelden op locaties in het Nieuwenhovebos”, vertelt Frederik Lembreght van Bosgroep Houtland net voor de wandeling.

Goed beleid

“Het was een goed voorbereide wandeling. We hebben zeer veel uitleg gekregen van de gids over de vegetatie en de bomen. Maar vooral de toekomstplannen van het Bosbeheer hebben mij gerustgesteld. Vroeger als er een boom gekapt werd, oordeelde ik al snel dat ze dit niet mochten doen en dat ze nogal bruut te werk gingen. Na deze wandeling weet ik dat het noodzakelijk is om constant te werken aan ons bos; dat er een goed beleid is om bepaalde bomen te kappen om een nog mooier Nieuwenhovebos te krijgen”, vertelt Lionel Coppens (73), inwoner van Nieuwenhove en frequent wandelaar in het Nieuwenhovebos.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier