Ingrid organiseert al 12 jaar en nu voor het laatst de Klerkenhoffuif: “Ze kijken er steeds zó naar uit”

V.l.n.r. Ingrid Desplenter, Dimitri Gaytant, Leslie Brissinck (die volgend jaar de organisatie overneemt van Ingrid) en Johan Ducatteuw. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Volwassenen met een beperking kijken uit naar woensdag 24 april want dan vindt de 12de editie plaats van de Klerkenhoffuif. Ingrid Desplenter neemt afscheid, maar vond gelukkig opvolging om de organisatie over te nemen.

Ingrid Desplenter (59), gehuwd met Martin Lamote, heeft drie kinderen en twee kleinkinderen. Ingrid werkt al sinds 1982 in De Vleugels en is gegradueerde orthopedagogie. Het Klerkenhof is een afdeling van De Vleugels en biedt dagondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking.

“Met onze gasten hebben we ooit een fuif bezocht in Menen en dat viel enorm in de smaak, maar het volgende jaar werd er geen fuif meer georganiseerd. Daarom besloot ik samen met een paar anderen om hier in Klerken de fuif te organiseren”, vertelt Ingrid. “Het leuke is dat deze fuif in de namiddag plaatsvindt zodat ook de wat oudere bewoners voor wie het moeilijk is om ‘s avonds ergens naartoe te gaan, hier kunnen komen fuiven. Deze fuif is de enige die in de namiddag plaatsvindt. We zijn destijds met een klein team begonnen maar door het succes van de fuif was er meer volk nodig en dus helpt nu iedereen die tot mijn afdeling behoort mee. Door de jaren heen is de groep medewerkers veranderd en helpen er steeds meer mensen mee, waarbij vaak ook ouders en vrijwilligers betrokken zijn.”

Vooraf inschrijven

Al in januari starten de voorbereidende werkzaamheden. “De uitnodigingen en affiches wordt samen met onze bewoners gemaakt. Intussen vragen we ook de blacklights aan, de decoratie van de zaal wordt door onze gasten gemaakt alsook de drankbonnetjes die ze per drie afscheuren en de uitnodigingen in de briefomslagen steken. Zo worden zij van heel nabij betrokken bij het organiseren van de Klerkenhoffuif. Ieder jaar wordt de muziek verzorgd door dj Frank, die in de Vleugels werkt. Vroeger kon men de dag zelf inschrijven, nu wordt gevraagd in te schrijven en te betalen via een link en rekeningnummer.”

Een hoogtepunt

“Onze bewoners zien hun vrienden en kennissen van andere voorzieningen niet zo vaak en op deze fuif krijgen ze de kans samen een fijne namiddag te beleven. En of ze er naar uitkijken! Ze leven er oprecht naartoe. Dit jaar is het thema van de fuif Fluo, de zaal wordt ook in dit thema versierd. We houden het zo eenvoudig mogelijk maar zorgen toch voor een gezellige sfeer met democratische prijzen. Alle tafels staan per inschrijving en per voorziening of per groep geplaatst en de zaal is verduisterd zodat het wel avond lijkt”, weet Ingrid te vertellen.

“Het is mooi om te zien: de bezoekers komen binnen en gaan meteen de dansvloer op”

“Aan de ingang wordt iedereen verwelkomd door twee van onze gasten. We verwachten een 200 à 250 aanwezigen. Het is mooi om te zien: de bezoekers komen binnen, hangen hun jas aan de kapstok en gaan meteen de dansvloer op. Naast de frikandellenfuif en de carnavalsfuif is dat voor hen een echt hoogtepunt , ze leven echt van fuif naar fuif, van activiteit naar activiteit.”

Fakkel overnemen

Johan Ducatteuw en Dimitri Gaytant, bezoekers van het Klerkenhof, kijken er heel erg naar uit.” Ik verlang al, ik ga heel veel dansen en hou ervan te babbelen met vrienden en vriendinnen die van elders komen. Zo zie ik mijn vrienden van vroeger nog eens terug” klinkt het bij hen. “De voorbereidingen vragen veel werk maar ook na afloop van de fuif moet er nog van alles gebeuren: de decoratie verwijderen, de afwas doen, tafels en stoelen netjes maken en weghalen, de zaal schoonmaken,… Maar het plezier dat de gasten aan de fuif beleven, maakt dat het werk licht valt, we doen het met heel veel plezier. Volgend jaar ga ik met pensioen en dan neemt Leslie Brusssinck, die nu al meehelpt met de organisatie, de fakkel van mij over”, besluit Ingrid.

Deze fuif is voor alle volwassenen met een beperking uit dagbestedingsvoorzieningen in West-Vlaanderen vindt dit jaar plaats op woensdag 24 april van 13.30 uur tot 16.30 uur in de Grote Zaal van de Vleugels. Inschrijven kan via klerkenhof@devleugels.be en tel 0492 73 60 31, betaling (6 euro pp, ook de begeleiders) naar BE60 3850 0857 5570.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier