“Ik ben en zal altijd een Izegemnaar blijven”: Bart Simoens (Bodegon) aan laatste Batjes toe

Bart Simoens en zijn partner Linda Ossieur willen straks nog wat meer genieten van het leven. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Bart Simoens was een van de mensen die er mee voor zorgden dat de Batjes werden geherlanceerd. Een functie in het bestuur wilde hij niet opnemen, omdat hij toen al wist dat hij met zijn wijnzaak Bodegon zou stoppen. Maar niet zonder nog een laatste keer goed uit te pakken op de Batjes van dit jaar.

Bart Simoens mag dan wel al drie decennia in Aalter wonen, hij voelt zich nog altijd meer dan verwant met de Pekkersstad, waar hij opgroeide. “Ik ben en zal altijd een Izegemnaar blijven. En eens Bodegon definitief de deuren sluit, zal ik hier ook nog vaak terugkomen. Dat is zeker.”

Je moeder runde Boetiek Jeanine in de Gentsestraat. En daar startte ook jouw carrière.

“Ik heb op dat vlak misschien een wat raar parcours afgelegd. Na mijn middelbare studies was ik gebeten door de zaak van mijn moeder, ik wilde daar werken. Ik ging vervolgens naar de kleermakersschool in Wetteren om er voor meester-kleermaker te studeren. De bedoeling was dat ik daarna nog andere studies zou aanvatten. Maar dat is er niet van gekomen, want in mijn laatste jaar werd mijn moeder ziek en moest ik wel meteen in de zaak komen. Later heb ik me nog via avondonderwijs bijgeschoold in bedrijfsbeheer en boekhouding. Ik nam de winkel ook over, maar na acht jaar ben ik toen bij mijn scheiding uit Izegem vertrokken.”

“Als je voor je werk in het buitenland zit, zie je vooral veel hotels en luchthavens”

Het sein voor nieuwe professionele avonturen?

“Ik ging bij Hey Mode, wat nu WE Fashion is, werken. Een Nederlands bedrijf waarvoor ik een winkel in Charleroi opstartte. Vervolgens ging ik bij Z kinderkledij aan de slag. Dat was toen ook erg bekend omdat ze een wielerploeg sponsorde waar Greg Lemond voor fietste. Voor hen heb ik in België en Luxemburg 19 winkels opgestart. Met de val van de Berlijnse Muur trok ik naar Leipzig om daar voor Z enkele filialen uit te bouwen. Uiteindelijk werd die Duitse tak verkocht en ben ik naar België teruggekeerd. Ik ging bij Prémaman aan de slag. Ik werd er exportdirecteur en startte ook mee winkels op in het buitenland. In totaal 33 in 11 landen. Onder meer in Portugal en Griekenland, maar ook in de Emiraten, Koeweit, Saoedi-Arabië… Ook toen vertoefde ik heel veel in het buitenland. Daarna heb ik nog bij Export Vlaanderen gewerkt, wat nu Flanders Investment en Trade heet. Ik heb er veel contacten kunnen leggen, mijn netwerk uitgebreid, maar ook geleerd dat ik niet gemaakt ben om voor de overheid te werken. Bij mij moet het vooruitgaan.”

Je deed alles ook altijd op zelfstandige basis…

“Ja, vervolgens ben ik in de tapijtsector terecht gekomen, zes jaar bij Balta, daarna bij Prado. Ik heb nog wat kleinere projecten helpen begeleiden tot ik in 2015 met Bodegon gestart ben.”

Je reisde de wereld rond. Vandaar die liefde voor de wijnen?

“Dat had ik al eerder. Al van mijn 20ste. Maar het is natuurlijk zo dat als je voor je werk in het buitenland bent, je wel vaak uit gaat eten. En daar hoort dan al eens een goede fles wijn bij. Als we eens een gaatje in de agenda hadden, hoorde een bezoek aan een wijndomein erbij. Maar als je voor je werk in het buitenland vertoeft moet je daar niet romantisch over doen. Je ziet vooral veel luchthavens, hotels en meeting rooms. Maar ik heb ook dingen geleerd door veel in het buitenland te logeren. Bijvoorbeeld dat we hier in België wel veel belastingen betalen, maar dat je er ook veel voor terugkrijgt. Er is hier vaak wat politiek gekrakeel, maar uiteindelijk is het hier wel goed wonen. Eén van de landen waar ik nog warme herinneringen aan bewaar en waar ik graag eens terug ga is Portugal.”

Je startte nu de uitverkoop van Bodegon. Hoe loopt die?

“Erg goed. Heel wat vaste klanten zijn nog wat voorraad komen inslaan. Eentje bood me al lachend aan om me te betalen om nog enkele jaren verder te doen. Maar dat gaan we niet doen. Ook voor Vaderdag was het hier nog een drukte van jewelste. En met het Batjesweekend zelf zullen we opnieuw ons terras uitstallen. We zullen daar lekkere wijntjes aanbieden, aan erg scherpe prijzen. We willen er nog eens een ferme lap op geven. Net als bij de start in 2015 serveren we nu ook paella en ik zal ook nog diverse topwijntjes tevoorschijn toveren. Hopelijk zit het weer ook wat mee.”

Het worden je laatste Batjes, maar in het organiserend comité is de opvolging al voorzien.

“Zeker en vast. We hebben een jonge equipe, de organisatie zit voor jaren gebeiteld. Het zijn ook de juiste mensen op de juiste plaats. Vorig jaar moesten we last minute overnemen, nu hadden we wat meer tijd en middelen en konden we ook inzetten op meer animatie. En nu nog duimen voor goed weer natuurlijk.”

En wat brengt je pensioen?

“Wel, ik heb al een lijstje aan karweitjes klaar liggen, waarmee ik zeker al een jaar zoet zal zijn. En verder zullen we wat meer genieten en ook wat vaker op reis gaan. En ook geregeld eens terugkeren naar Izegem, want mijn hart ligt nog altijd hier.”

Bart Simoens

Privé

Bart (66) woont met zijn partner Linda Ossieur in Aalter. Hij is de pa van Jochen (41) en Hanna (38), zij zorgden al voor drie kleinkinderen.

Opleiding en loopbaan

Na zijn middelbare studies vatte hij de opleiding voor meester-kleermaker aan in Wetteren. Hij werd vroeger dan verwacht in de zaak van zijn moeder, Boetiek Jeanine in de Gentsestraat (nu Lily’s Fashion), gekatapulteerd. Daarna werkte hij nog voor enkele modeketens en in de tapijtsector. Eind mei 2015startte hij met Bodegon, de wijnspeciaalzaak in de Marktstraat. Met de Batjes komt ook daar een einde aan en gaat hij genieten van zijn pensioen.

Vrije tijd

Reizen, uit eten gaan met een goed glas wijn en tuinieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier