Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een drenkeling wordt uit het water gehaald. © JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.

Het eerste scenario speelt zich af in de duinen van Bredene. Twee kinderen graven er een put, mama gaat zwemmen in de zee, en de put slaat dicht. Een van de twee kinderen zit zo goed als volledig onder het zand. “Jaarlijks zijn er zo een tweetal incidenten”, zegt de gouverneur.

“Dit jaar zullen de strandredders nauwgezet interventies bijhouden voor het redden van kinderen die in putten terechtkwamen. Het is en blijft gevaarlijk om diepe putten te graven op het strand of in de duinen. Als je weggaat, delf de put. Hoe dieper de put en hoe droger het zand, hoe gevaarlijker. Putten graven die niet dieper zijn dan kniehoogte kan dan weer wel.”

Ongeval met boot

Het tweede scenario speelde zich dan weer op zee af. “Een windfoil is er gebotst met een Zodiac waarin vier personen zitten. De Zodiac kapseist en een van de passagiers komt onder de boot terecht, twee anderen vallen in het water en drijven weg. Een vierde inzittende zwemt naar het strand.

“Aan beide oefeningen nemen zo’n tachtig mensen deel”, vertelt oefenleider bij Defensie Johan Ryckx. “Het gaat onder andere om de noodcentrale, het MRCC, vliegende en varende eenheden, maar ook politie, brandweer, AZ Oostende, enzovoort. We doen die oefening elk jaar en dit jaar werd gekozen voor Bredene. We kijken, evalueren en sturen bij indien nodig.”

Regeling

De gouverneur werkte een afsprakenregeling uit met de verschillende instanties aan land, in zee en in de lucht. Het gaat om een afsprakenregeling die gevolgd kan worden bij het redden van drenkelingen of vermisten aan de Belgische kust.

Recent werd die regeling geüpdatet. “Zo wordt er nu in de periode tussen 15 juni en 15 september – de zogenaamde groene periode – altijd eerst gepolst bij de strandredders of zij weet hebben van een vermiste of een drenkeling”, duidt Decaluwé. “De regeling geldt alleen vanaf de waterlijn tot waar de middelen in zee rijken. Niet op de zeedijk en niet in de duinen, maar ook niet in havengebieden. Strandredders die zelf melding krijgen van een situatie bellen het MRCC.”

Bij het eerste scenario was de afsprakenregeling dus niet van toepassing aangezien het incident zich in de duinen van Bredene voordeed. “Toch wilden we ook deze oefening in de kijker plaatsen. Bij het tweede scenario was de regeling wel van toepassing aangezien het incident zich op zee voordeed. Het is net het testen van die afsprakenregeling die voor ons belangrijk is”, aldus de gouverneur.

Goed verlopen

Toevallige passanten zullen zich vermoedelijk wel afgevraagd hebben wat er gaande was op het Bredense strand. Drenkelingen werden uit zee gehaald, de NH-90 helikopter vloog geregeld over en hulpdiensten waren in groten getale aanwezig. “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”, geeft Ryckx nog mee. “We laten niets aan het toeval over.”

De gouverneur liet weten dat de reddingsoefening goed verlopen is. “Er is echter één aandachtspunt in het eerste scenario: de opvang en aandacht voor de dichtste familie”, zegt de gouverneur nog. “Verder verliep de communicatie en de infodeling goed en ook over de werking van de commandopost waren er geen opmerkingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier