Hoofdcoach Pirates Oostende trekt naar Mons

Andy Brutyn. © Pirates Oostende
Redactie KW

De Ostend Pirates wordt in het American Football komend seizoen geleid door Frederik George want Andy Brutyn koos voor een nieuwe uitdaging, als hoofdcoach bij Mons Knights. “Ik woon al een zestal jaar in Wallonië, op de taalgrens. Deze club ligt dichter bij huis.”

De Ostend Pirates beschikte vorig seizoen als enige in ons land over zeven ploegen in competitie. De seniores werden in de Belgian American Football League (BAFL) zevende, onder leiding van Andy Brutyn. “Ik deed in Oostende de volwassenen en de jeugd en maakte zes jaar lang de verre verplaatsingen vanuit Rebecq, nabij Tubize. Dat begon wat te wegen. Hoewel mijn hart voor altijd bij de Pirates zal blijven liggen.”

Brutyn, 41 jaar en IT-consultant, was er meer dan 20 jaar als speler actief. Als coach was dat zo’n 8 jaar. Het afscheid in Oostende was dan ook zeer emotioneel.

Spelers als kinderen

“Veel van de spelers bij de volwassenen heb ik vanuit de jeugd zien opgroeien. Ik zie ze een beetje als mijn kinderen.” De club in Mons ligt voor Andy op een halfuur rijden. “Zij vroegen mij om hen te versterken. Ik had reeds een goede band met die mensen. Destijds toen het wat stroef liep binnen het American Football in ons land, met een Vlaamse en een Waalse federatie, waren zij de eersten die naar mij wilden luisteren. Ik wilde de ligaclubs weer op eenzelfde golflengte krijgen en had daar heel veel tijd in geïnvesteerd.”

Andy ziet in Mons qua structuur veel gelijkenissen met Oostende. “Het is een familiale club die met alles kampioen werd. Qua faciliteiten wachten ook zij op een nieuw clubhuis. Sportief willen we met de eerste ploeg sowieso de play-offs halen en daarin kan van alles gebeuren”, aldus Brutyn die tevens hoofdcoach blijft van het nationale team U19.

Wensen voor Pirates

Af en toe trekt hij nog eens naar Oostende, omdat zijn zoon er bij de jeugd actief is. “Ik wens iedereen bij de Pirates veel succes. Dat de collectiviteit er behouden blijft, ze het niveau kunnen aanhouden met voor hen de beste resultaten.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier