“Het sociaal engagement zit in mijn DNA”: Hilde Snauwaert (60) is nieuwe voorzitter wereldwinkel

Hilde Snauwaert: “Het voelt misschien als een druppel op een hete plaat, maar fair trade kan verschil maken.” © foto WME
Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

Wie houdt van leuke spullen, maar daarnaast ook een hart heeft voor eerlijke handel, kan al jarenlang terecht in de Tieltse wereldwinkel. Sinds kort heeft die wereldwinkel met Hilde Snauwaert een nieuwe voorzitter. “Het wordt tijd dat het Zuiden meer kansen krijgt.”

We kennen het allemaal: fairtradekoffie, -chocolade, -limonade, -fruitsap… In de Tieltse wereldwinkel is het allemaal te koop, naast mooie spullen en interessante boeken. Hilde Snauwaert is de nieuwe voorzitter van die wereldwinkel, een taak die ze ter harte neemt.

Wat is je band met de wereldwinkel?

“Net als zovele mensen gingen wij er regelmatig winkelen, maar het is vooral de filosofie van de wereldwinkel die me aanspreekt. Ik ben wel bezig met wat er in de wereld gebeurt en wat er speelt tussen het Noorden en het Zuiden. De mensen die zich inzetten voor Oxfam willen het Zuiden meer kansen geven en doen daar ook actief iets aan. Het is fijn dat de Oxfam-wereldwinkel geen bedrijf met winstoogmerk is, maar werkt met vrijwilligers.”

“Ik had altijd het idee om na mijn pensioen engagement te gaan tonen in de wereldwinkel. Dat heb ik in september dan ook meteen gedaan, maar ik had niet verwacht dat ze mij onmiddellijk zouden vragen als voorzitter. Maar de vorige voorzitter, Swa Van Deun, was op zoek naar iemand om het over te nemen. Toen heb ik voor mezelf gezegd: als je belooft om je te engageren, moet je ook durven te springen. Bij deze heb ik die sprong dus gewaagd. Ik zal in elk geval mijn best doen om de wereldwinkel weer wat kenbaarder te maken in Tielt. De laatste tijd lijkt die wat weg te deemsteren en dat vind ik jammer. Op dat vlak hoop ik toch iets te kunnen veranderen.”

Wat zijn je taken als voorzitter?

“Dat is voor mij momenteel ook nog een beetje zoeken. De vorige voorzitter deed ook veel dingen zelf in de wereldwinkel en dat doet hij trouwens nog altijd. De voorzitter moet vergaderingen voorzitten, contacten helpen houden met andere instanties in Tielt, handtekeningen zetten… Uiteraard is het ook erg belangrijk om de visie van de wereldwinkel mee te helpen uitdragen naar buiten toe én om de vrijwilligers aan te moedigen. Velen zijn al jarenlang actief binnen Oxfam. Het is dan ook een hechte groep en dat is iets wat ik wil behouden en in stand houden. Die mensen steunen elkaar en helpen ook meedenken met mij om bijvoorbeeld dingen te organiseren met de wereldwinkel. Zodat we soms wat meer in het straatbeeld te zien zijn of in de media een platform krijgen.”

Je vindt fair trade duidelijk belangrijk.

“Eigenlijk is het erg dat het moet bestaan, de wereld zou zo in elkaar moeten zitten dat iedereen een deftig loon krijgt voor zijn werk, zowel hier als in het Zuiden. Zij krijgen in het Zuiden echt nog veel minder kansen, ze zitten nog in de strijd die wij voerden ten tijde van Daens. Er zijn ook niet veel mensen die opkomen voor hen en ik merk en zie dat Oxfam en de partners zich daar wel voor inzetten. Als je in het land van herkomst geen kansen krijgt en geen toekomst ziet, is het niet vreemd dat er veel migratie is. Ze proberen de mensen daar een toekomst te geven, zodat ze daar ook kunnen blijven. Als je de wereldwinkel bezoekt, kan je daar toch ook toe bijdragen.”

“Ik doe mijn best om de wereldwinkel weer wat kenbaarder te maken in Tielt”

“De westerse wereld buit het Zuiden ook nog veel uit. We kennen niet alle geldstromen en ik vrees dat het geen gemakkelijke zaak is om daar bijvoorbeeld fabrieken te laten bouwen. Ik ken er niet alles van, maar je merkt wel dat het lang duurt voor er daar ontwikkeling in komt. Daarom vind ik het belangrijk dat we met wie het goed heeft de balans wat weer proberen te vinden, hoe klein onze bijdrage soms ook is. Het voelt misschien als een druppel op een hete plaat, maar het kan een heel verschil maken.”

Ben je altijd al zo sociaal geëngageerd geweest?

“Dat is iets wat we van thuis uit hebben meegekregen. We hebben ook bij mijn vader altijd veel engagement gezien en in het gezin hebben we daar automatisch ook in meegeholpen. Het zit dus zeker in ons DNA. Ik zie dat ook bij mijn broers en zus, het is iets wat ons drijft.”

Heb je nog dromen voor de toekomst van de wereldwinkel?

“Ik droom dan een beetje mee met waar de mensen in de winkel al langer mee bezig zijn: ze zouden heel graag het huis wat ecologischer maken. Het is een oud gebouw waar het een en ander aan moet veranderd worden en dat proberen ze stukje bij beetje te doen. Ze hopen bijvoorbeeld op zonnepanelen, maar dan moet ook het dak geïsoleerd worden. We maken maar heel minieme winsten, dus om zulke grote kosten te dekken hebben we wel de steun van de sympathisanten nodig. Daarnaast zou het fantastisch zijn om in Tielt een ruimte te hebben voor de verenigingen die zowat hetzelfde doel nastreven. Nu zit iedereen een beetje op zijn eigen eilandje. Dat is misschien moeilijk te realiseren, maar we mogen dromen.”

Hilde Snauwaert


Privé: Hilde Snauwaert (60) is een geboren en getogen Tieltse. Ze is getrouwd met Wim Duthoit en heeft vier kinderen en vier kleinkinderen.

Studies en loopbaan: Hilde volgde in Tielt de normaalschool en werd kleuterleidster. Ze werkte haar hele carrière lang als kleuterleidster in Nieuwland. De laatste jaren stond ze er in de derde kleuterklas. Intussen is ze met pensioen.

Vrije tijd: Bij Tievolley Tielt speelde Hilde jarenlang in de tweede ploeg. Nu speelt ze al een tijdje bij een liefhebbersgroepje. Enkele jaren geleden begon ze ook weer met gitaarspelen en ze volgt nog altijd les aan de muziekschool. Daarnaast engageert ze zich voor De Torenvalk en voor de wereldwinkel.