Gilles is derde generatie kapper in zelfde pand: “Ik kon amper lopen toen ik al zei dat ik het haar van de mensen zou wassen”

Gilles Vanoverbeke is de derde generatie die een kapsalon opent in de Markegemstraat in Wakken. Hier staat hij bij de originele barbierstoel die zijn grootvader indertijd nog in de zaak gebruikte. © vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Bijna zeventig jaar nadat zijn grootvader Roger en oma Jacqueline er al het haar van mensen knipten, heeft barbier Gilles Vanoverbeke (30) op dezelfde locatie in de Markegemstraat in Wakken zijn kapsalon geopend, nadat ook zijn moeder er al kapster was. Daarmee is hij de derde generatie die hetzelfde vak op die plek uitoefent. Verschillende memorabilia in Studio Morpho, die hij uitbaat met collega’s Shanna en Elien Vanlaeken, verwijzen naar dat rijke verleden.

Het pand in de Markegemstraat 49 is dan wel de plaats waar klanten al decennialang een knipbeurt krijgen, maar voor grootvader Roger Verbeure begon het allemaal iets verderop, in de Ommegangstraat.

“Daar is hij in 1941 op zijn zestiende als kapper begonnen”, vertelt Gilles. “Later leerde hij mijn oma Jacqueline Delcours kennen en samen zijn ze rond 1951 dan verhuisd naar deze locatie in de Markegemstraat. Hij behandelde als barbier de heren en zij nam het haar van de dames onder handen. Er zou toen zelfs een aparte gang geweest zijn voor klanten van adel en priesters, die zo in alle discretie en rust naar de kapper konden gaan.”

“Mijn moeder Katrien is in het kapsalon opgegroeid en leerde zo al jong de kneepjes van het vak. Op haar twintigste is ze afgestudeerd als kapster, waarna ze zes jaar les is gaan geven in de kappersschool. Daarna is ze mee in het kapsalon van mijn grootouders komen werken, tot ze het later overnam. In 2020, tijdens corona, is ze daarmee gestopt. Nu geeft ze opnieuw les aan toekomstige kappers.”

Flyin’ scissors

Ook Gilles groeide op in datzelfde kapsalon. “Ik kon nog maar amper lopen, toen ik hier al verkondigde dat ik het haar van de mensen wel zou wassen”, glimlacht hij. “Toch heb ik eerst grafische vormgeving en fotografie gevolgd, voor ik het kappersvak leerde in de Maricolen in Brugge en het Sint-Jozefsinstituut in Tielt. Ik ben na die studies op wereldreis vertrokken, maar ook daar liet het knippen me niet los. Onder de noemer Flyin’ Scissors knipte ik onderweg het haar van mensen. Ik zat in Indonesië toen collega Shanna Piessens me vroeg of ik samen met haar en schoonheidsspecialiste Elien Van Van Laeken een kapsalon in Tielt wilde opstarten. Zo is kapsalon Morpho ontstaan, een zaak die we met heel veel enthousiasme zeven jaar lang in de Hulststraat hebben uitgebaat. Waarom ik voor het vak gekozen heb? Vooral het sociaal contact ligt me enorm goed, en samen met de dames vorm ik een goed team.”

Memorabilia

Nu huist het trio in het (groot)ouderlijke kapsalon van Gilles in Wakken. “Je moet niet in het centrum van een grotere stad zitten om een goed klantennetwerk uit te bouwen. Via internet en andere kanalen kan je ook heel wat mensen bereiken. Bovendien vond ik het fijn dat ik op deze locatie het verhaal dat mijn familie is begonnen verder kon zetten.”

“De stoel die mijn opa decennialang heeft gebruikt, staat waar hij vroeger stond”

“We hebben hier intensieve verbouwingen uitgevoerd en het kapsalon de vorm gegeven die het vroeger had. Zo zal je veel nostalgische elementen in het interieur herkennen. Er staat een oude vitrine met memorabilia en foto’s van mijn grootouders en moeder die knippen, en iets verderop hangt een nog ouder portret van mijn opa met zijn familie. Als kers op de taart staat de barbierstoel die hij decennia gebruikt heeft nu op dezelfde plaats als vroeger. Daarmee is de cirkel rond.”

“We kozen voor de naam Studio Morpho, omdat het een samentrekking is van Hairstudio K, de naam van het salon van mijn moeder, en Morpho, de naam van onze zaak in Tielt. Hier willen we verder schrijven aan dat verhaal, met respect voor het verleden”, besluit Gilles.

www.studio-morpho.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier