WZC Sint-Monica is eerste rusthuis in Europa dat hulp krijgt van een robotrolstoel: “Moet helpen om werkdruk bij zorgpersoneel te verlagen”

Vlnr. medewerkers Vera en Hannah, Alain Delanghe, directeur Lieven Vermeulen, Fabrice Goffin en bewoonster Erna. © ZB
Redactie KW

Na een geslaagd proefproject kan campus De Drie Plantanen van WZC Sint-Monica vanaf vandaag rekenen op de hulp van… een robotrolstoel. Die moet de werkdruk van het personeel verlagen en laat de bewoners ook toe om zich ‘zonder hulp’ te verplaatsen. Bewoonster Erna Derynck (76) mocht het hightech hulpmiddel als eerste uittesten en was alvast zeer enthousiast. “Het is ongelooflijk dat ze dit hebben kunnen maken.”

Het gebruik van een gerobotiseerde rolstoel in de zorgsector is een absolute primeur. Zowel in België als ver daarbuiten. Met dit unieke project willen Delanghe NV en Talemate aantonen hoe de integratie van robotica een oplossing kan vormen voor heel wat uitdagingen in verschillende sectoren. De nieuwe rolstoel is uitgerust met speciale lasers en een camera vooraan die de diepte inschatten en zo vermijden dat de rolstoel ergens tegenaan botst. Het project werd de laatste maanden al uitgetest door de directie en de medewerkers van Sint-Monica. Bovendien beschikt de robotrolstoel over de nodige 5G. Zo blijft hij ook werken, zelfs al wordt de verbinding met het wifi-netwerk verbroken.

Werkdruk verlagen

Door een aantal basistaken te automatiseren, zoals mindervalide bewoners van hun kamer naar de polyvalente ruimte te brengen, zouden de zorgprofessionals zich meer kunnen focussen op de kerntaken. “Het inzetten van de rolstoel kan de werkdruk bij de zorgverleners fors verlagen door bemande verplaatsingen te vervangen of te assisteren”, legt Fabrice Goffin van Talemate uit. “We zijn dit project gestart omdat we de Vlaamse overheid willen laten zien dat het wel degelijk lukt om automatiseringen en het gebruik van hightech hulpmiddelen in de zorgsector het verplegend personeel kan bijstaan.”

“De robotrolstoel is een meerwaarde voor zowel ons verplegend personeel als voor onze bewoners. We zijn van start gegaan met één robotrolstoel zodat we op ons gemak hebben kunnen ondervinden waar we deze voor kunnen inzetten”, vertelt Lieven Vermeulen, de algemene directeur van Sint-Monica. “Momenteel worden de bewoners nog begeleid door een medewerkers wanneer ze zich in de rolstoel verplaatsen, maar het is de bedoeling dat ze dat met de tijd alleen kunnen en dat er niet altijd iemand moet bij zijn om een korte afstand af te leggen binnen het gebouw.”

Telecombedrijf Delanghe NV en Talemate lijken het ideale duo om het idee achter de robotrolstoel verder uit te rollen. Delanghe NV voorziet een stabiele 5G-verbinding voor de rolstoel, terwijl Talemate zorgt voor de fysieke afwerking van de stoel. Bovendien werd ook een training voorzien voor het personeel om de rolstoel vlot en efficiënt te kunnen inzetten. “Met de eenvoudige software kan iedereen, ook zonder technische kennis, de rolstoel aansturen. Hierdoor kan deze ingezet worden zonder een extra belasting van het personeel. Via de smartphone die aan de rolstoel gekoppeld is, kan gelijk wie aangeven waar zij naartoe willen gaan en dan zal de robotrolstoel dat uitvoeren”, verduidelijkt Alain Delanghe van Delanghe NV.

Proefperiode

De bewoners van Sint-Monica reageren alvast heel positief op het project. Bewoonster Erna Derynck (76) was de eerste die de gerobotiseerde rolstoel mocht uittesten. “Deze rolstoel is top! Ik zit hier dan wel in Sint-Monica, maar ik ben iemand die nog graag van alles probeert nu het nog kan. De robotstoel brengt me overal waar ik wil. Het is ongelooflijk dat ze dit hebben kunnen maken”, lacht de bewoonster.

“De proefperiode is zeer vlot verlopen en de robotrolstoel is warm onthaald door de ruim 60 personeelsleden en de 92 vaste bewoners. Ons doel is om de rolstoel na de zomervakantie te commercialiseren naar andere rusthuizen en zorgcentra”, besluit Fabrice Goffin van Talemate. (ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier