LDC Biezenbilk in Oudenburg viert Dag van de Mantelzorg: “Ik was al een mantelzorger nog voor het begrip echt bestond”

Roland Warmoes is al jaren mantelzorger voor zijn echtgenote Cecile Farazyn. Op de foto zien we ook maltezer Lobke. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Zondag 23 juni is de Dag van de Mantelzorg. “Dit jaar vieren we dat op maandag 24 juni tijdens een gezamenlijke ontmoetingsmiddag voor alle mantelzorgers uit Oudenburg”, zegt schepen van Welzijn Jens Balliere. Een van de 158 bekende mantelzorgers is Roland Warmoes uit de Ettelgemsestraat. Hij zorgt al vele jaren voor zijn echtgenote Cecile Farazyn.

Je bent mantelzorger als je ondersteuning biedt aan een naaste (familielid, buur, vriend, …) die extra zorgen nodig heeft. Om die hulpverleners figuurlijk in de bloemen te zetten organiseert Oudenburg op maandag 24 juni de Dag van de Mantelzorger in LDC Biezenbilk.

Roland Warmoes (74) en echtgenote Cecile Farazyn (72) zullen zeker aanwezig zijn. “Ik ben al vele jaren mantelzorger voor Cecile”, vertelt Roland. “Al zelfs van voor het begrip mantelzorger bestond”, vult Cecile aan. “Ik ben namelijk van mijn 36ste met pensioen door rugproblemen. Ik was verpleegkundige in het Serruysziekenhuis en was veel thuis door de hevige pijnen.”

32 operaties

In de loop der jaren onderging Cecile al 32 operaties aan allerlei gewrichten. “Daarbij heb ik veel chronische pijn en kan ik dus niets meer doen. Stappen doe ik met de rollator. Verplaatsingen gebeuren met een scooter, en om naar boven te geraken hebben we een traplift geïnstalleerd.”

“Ik ben dus al heel lang gewoon van het huishouden te doen, naast mijn job bij Proviron”, aldus Roland. Om zijn taken wat te verlichten gaat het koppel nu bijna dagelijks voor het middagmaal naar LDC Biezenbilk.

Zware opgave

“Ik ben heel dankbaar dat Roland me zoveel helpt. Hij kan trouwens alles: koken, poetsen, strijken… Een zware opgave voor hem. Roland is een gouden mantelzorger. Al blijft het moeilijk om voor alles hulp te vragen”, weet Cecile. “Gelukkig wordt er tegenwoordig veel aandacht besteed met hier in Oudenburg maandelijks het mantelzorgcafé, waar je ideeën kan uitwisselen. En naast de mantelzorgpremie geeft Oudenburg nog maandelijks 30 euro aan de mantelzorgers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier