Gemeente zet driehonderd Wevelgemse mantelzorgers in de bloemetjes

Stefaan Lernout

Driehonderd Wevelgemse mantelzorgers werden in de bloemetjes gezet ter gelegenheid van de Dag van de Mantelzorg. Zij staan dagelijks klaar om hun familie, buur of kennis te helpen waar het kan. Vaak door er gewoon te zijn wanneer die persoon er nood aan heeft.

Op 23 juni, dag van de Mantelzorg, wordt over heel Vlaanderen extra aandacht besteed aan de 2 miljoen Vlamingen die mantelzorger zijn. Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten. Vaak zijn dat familieleden maar het kunnen evengoed vrienden of buren zijn. Het gaat om langdurige zorg die onbetaald is.

“In Wevelgem zijn er zo’n driehonderd geregistreerde mantelzorgers”, zegt schepen van gezondheidsbeleid Geert Breughe. “Daarnaast zijn er vast en zeker nog heel wat inwoners die evengoed hun naasten bijstaan met boodschappen doen, kleine klusjes of door er gewoon te zijn voor wie hulp nodig heeft.”

Druk

Wie erkend is als mantelzorger en daar eventueel ook een premie voor ontvangt, is niet noodzakelijk ook geregistreerd als mantelzorger bij de gemeente Wevelgem. “Dat klopt”, zegt Sabine Vanhollebeke, centrumleider bij lokaal dienstencentrum Elkerlyc. “Daarom nodigen wij wie niet geregistreerd is bij ons uit om dat te doen. Wij organiseren voor hen allerlei ondersteunende activiteiten zoals een rolstoeltraining. We brengen ze ook samen om ervaringen uit te wisselen.”

Nathalie Ninove (53) is een van de mantelzorgers die van de gemeente letterlijk in de bloemetjes werd gezet. “Dat apprecieer ik ten zeerste”, antwoordt ze. “Vroeger was ik mantelzorger voor mijn papa en schoonpapa die overleden zijn. Nu zorg ik voor mijn mama sinds ze de diagnose Parkinson kreeg. En dat is druk, je bent er altijd voor je naaste. Mijn mama heeft ook liever dat ik haar help. Momenteel werk ik niet. Mensen die naast een volle dagtaak nog mantelzorger zijn, hebben het heel erg druk.”

Wie ook mantelzorger is en zich nog niet registreerde kan dat doen via www.wevelgem.be/mantelzorg. Extra info via mantelzorg@wevelgem.be of op 056 43 55 00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier