Tiental deelnemers van triatlon Kortrijk ziek: “Misschien door water uit de Leie”

(Foto ELD)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Enkele deelnemers van de Caaap Triatlon Duatlon in Kortrijk zijn achteraf ziek geworden. Het gaat vooral over maag- en darmklachten. Alle deelnemers kregen ondertussen een mail. De organisatie geeft aan dat het misschien door het Leiewater komt, al was dat voordien grondig getest.

Afgelopen zondag vond de negentiende editie van de Caaap Triatlon Duatlon in het centrum van Kortrijk plaats. Honderden atleten konden zo opnieuw het beste van zichzelf geven in de twee disciplines. Het werd een recordeditie met 400 ingeschreven duatleten en ook honderden triatleten. Die laatste groep mocht naast fietsen en lopen ook het water in: het parcours implementeerde namelijk het stukje Leie tussen Kortrijk Weide en de Broeltorens in het parcours.

Mail

De atleten waren in het algemeen lovend over de organisatie. Nu zou het wel kunnen dat dat stukje zwemmen bij sommigen maag- en darmklachten veroorzaakte. Volgens de organisatie zouden er immers deze ochtend een tiental deelnemers gemeld hebben dat ze ziek zijn geworden kort na de wedstrijd. Vandaag kregen alle deelnemers daar dan ook een mail over binnen.

“We kregen vandaag de melding van een tiental atleten dat ze kort na de wedstrijd ziek zijn geworden”, staat daarin te lezen. “Het gaat vooral over maagklachten en diarree. Niettemin willen we als organisatie bekijken welke extra maatregelen we nog kunnen nemen tegen de volgende editie. We hopen dat de atleten die last hebben ondervonden snel terug beter worden en we wensen hen in elk geval veel beterschap toe.”

Het Aqua Protect 3 Team dat instaat voor de organisatie van het evenement, reageert: “Het klopt dat enkele atleten gemeld hebben ziek te zijn geworden. Dat zijn dan een tiental deelnemers op 650 atleten. Het kan misschien komen door het water uit de Leie, al is dat maar een hypothese.”

“Het is ondertussen de zevende keer dat we met ons evenement de Leie ingaan en voordien hadden we alleszins nooit problemen. Misschien dat enkele deelnemers wat water hebben binnengekregen en dat dat water vervuild was door de zware regenval van zaterdagavond. We doen vooraf alleszins alles wat noodzakelijk is qua tests. Zo is het water voordien grondig getest door een gespecialiseerd labo en was het resultaat van de analyse zeer goed.”

Geen extra onderzoek

De organisatie geeft aan dat een extra onderzoek niet veel zin heeft door de stroming van het water. De organisatie zal de meldingen wel meenemen voor de editie van volgend jaar en bekijken hoe dat in de toekomst eventueel vermeden kan worden, al is het “sowieso een risico dat inherent aan triatlon verbonden is als je in open water zwemt”, aldus de organisatie.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier