Psychotherapiepraktijk vzw ‘t SchildPad helpt jongeren om uit comfortzone te stappen: “Een traject op maat kan op vraag”

Sinds 2022 kan je bij vzw ‘t SchildPad ook terecht voor groepen bokstherapie, groepen bij de paarden en open-hart-cirkels. (gf)
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Psychotherapiepraktijk vzw ‘t SchildPad uit Poperinge werkte het voorbije schooljaar het pilootproject ‘Durft-eki’ uit, een project dat inzet op het welzijn van jongeren, via de uitnodiging om uit je comfortzone te stappen. Door verschillende financiële steunen konden ze aan de slag met vier groepen jongeren en één groep volwassenen met onderzoek van Vives Kortrijk.

Vzw ‘t SchildPad bestaat ondertussen acht jaar. Ruth Kaesteker en Sofie Vanderhaeghe begonnen met de vzw om bij te dragen tot het emotioneel en mentaal welzijn van kinderen en jongeren in Poperinge. “We zijn ondertussen geëvolueerd naar de doelgroep jongeren en jong-volwassenen en zetten meer in op groepen en projecten. We ondervinden heel vaak dat het samenbrengen van mensen in een groep een grote kracht is. Door een veilige groepssfeer te creëren, ontstaat er vrij vlug vertrouwen en betrokkenheid in de groep.”

Durft-eki kan je zien als een vervolg op Zeggeteki (2019-2020), Kikteki (2021-2022) en Orteki (2022-2023). “De insteek van de projecten is telkens dezelfde: we willen emoties, kwetsbaarheden en taboes bespreekbaar maken en meer bewustzijn en verbinding creëren. Dat is een belangrijke factor in de preventie van psychische problemen en suïcide. Doorheen de vorige projecten merkten we dat, naast het spreken en luisteren, ‘het doen en ervaren’ heel zinvol is en vaak ook laagdrempeliger”, aldus Sofie.

“Het is onze overtuiging dat het pas echt zinvol is voor jongeren, als we als volwassene ook openstaan voor en ervaren wat het is om ons kwetsbaar op te stellen” – Sofie Vanderhaeghe

“Het zijn net de ervaringen van deelnemers (en publiek) uit de vorige projecten die mij ertoe aanzetten om op deze thema’s te blijven inzetten. In een eerder onderzoek gaven de meeste jongeren aan dat ze het belangrijk vinden dat deze thema’s en groepen aangeboden worden tijdens school, omdat de drempel te hoog zou zijn indien dit enkel na de schooluren gevolgd kan worden. Sinds 2022 kan je bij ons ook terecht voor groepen bokstherapie, groepen bij de paarden en open-hart-cirkels, waar we telkens in kleine groep of met het gezin aan de slag gaan.”

(Lees verder onder de foto)

Sofie Vanderhaeghe en Ruth Kaesteker begonnen met de vzw om bij te dragen tot het emotioneel en mentaal welzijn van kinderen en jongeren in Poperinge.
Sofie Vanderhaeghe en Ruth Kaesteker begonnen met de vzw om bij te dragen tot het emotioneel en mentaal welzijn van kinderen en jongeren in Poperinge. © gf

Pilootproject

Hoewel er positieve resultaten waren van de eenmalige workshop Zeggeteki, is zoiets onvoldoende om een blijvend effect te creëren. “Om dat te bereiken is het nodig dat iets herhaaldelijk aan bod komt en dat het ook deel uitmaakt van de dagdagelijkse werking. Het is makkelijk om te spreken over (inzetten op) het welzijn van jongeren, maar het wordt een stuk uitdagender om ook stil te staan bij eigen gevoelens, kwetsbaarheden en eigen welzijn. Het is onze overtuiging dat het pas echt zinvol is voor jongeren, als we als volwassene ook openstaan voor en ervaren wat het is om ons kwetsbaar op te stellen, uit onze comfortzone te stappen en veerkracht te ontwikkelen.”

Van eind januari tot en met eind mei werd het pilootproject uitgerold, dat uit een ervaringsgericht traject bestond. Een module van vier weken boksen, een module van drie weken met de paarden en twee reflectie- en integratiemomenten, met focus op bewustzijn, vertrouwen, kwetsbaarheid bespreekbaar maken, (veer)krachtontwikkeling en verbinding.

Hulpfonds

“Drie groepen volgden het volledige traject, twee groepen het verkort traject (zonder paarden). Voor dit project werken we samen met Vives Kortrijk voor het onderzoeksluik. De bedoeling van het onderzoek is vooral de ervaring van de deelnemers in kaart te brengen, maar we willen ook met de kwantitatieve vragenlijsten nagaan of er een effect is op vlak van veerkracht en welzijn. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, kregen we al een eerste zicht op de ervaringen van de deelnemers”, vertelt Sofie. “Doorheen de sessies gaven zij aan enerzijds meer rust en ontspanning te voelen, anderzijds meer kracht en vertrouwen. Daarnaast zijn ze zich bewuster van hun lichaams(houding), ademhaling, gevoelens en patronen.”

“We vinden het belangrijk dat de deelnemende internen op een creatieve manier leren hoe ze met hun gevoelens in groep kunnen omgaan” – directeur Joris Valcke

Sinds het ontstaan van ‘t SchildPad, heeft de vzw een hulpfonds waar enkele lokale serviceclubs toe bijdragen, aangevuld met centen van lokale acties. “Specifiek voor dit pilootproject (en vervolg) konden we rekenen op steun van JEZ! (gesteund door de Koning Boudewijnstichting’), U-parts nv, Demajo bv en Kings Cup. We zijn enorm dankbaar voor iedereen die onze werking en onze projecten een warm hart toedraagt en zich inzet om mooie projecten te kunnen blijven realiseren. Daarnaast kunnen we voortaan ook ons aanbod via de netwerken geestelijke gezondheid Wingg en Kwadraat aanvragen en bekend maken.”

Partners

Het pilootproject dat nu werd georganiseerd, was in eerste instantie gericht naar de Poperingse secundaire scholengemeenschap. “In samenspraak met hen ging het pilootjaar enkel door met het LMC. Het aanbod voor de volwassengroep werd bekend gemaakt naar de leerkrachten en het zorgbeleid van LMC, het internaat, het buurthuis, het OverKop-huis, Sociaal Huis en Bijzondere Jeugdzorg. Een vervolg is mogelijk voor de partners die interesse hebben om iets gelijkaardigs te integreren in hun organisatie. Op vraag kan een traject op maat uitgewerkt worden. Zo gaan we volgend jaar aan de slag met een traject op maat voor het internaat Lodewijk Makeblijde College”, aldus Sofie.

“Op het internaat Lodewijk Makeblijde College ervaren we dat internen zoals andere jongeren uitgedaagd worden door de veranderingen in de maatschappij. Na onze kennismaking met de bokstherapie en paardentherapie, willen we als internaat graag onze internen de kans geven om deze vaardigheden te leren kennen en dat ze deze inzetten op hun persoonlijk leven. We vinden het belangrijk dat de deelnemende internen op een creatieve manier leren hoe ze met hun gevoelens in groep kunnen omgaan”, zegt directeur Joris Valcke.

Verder wordt gekeken naar samenwerkingen met het Poperingse OverKop-huis, Buurthuis Bellewijk en een aanknoping met het project Nesten uit het basisonderwijs. “Ervaringsgericht werken in het omgaan met gevoelens en inzetten op verbinding en welzijn zijn thema’s die gemeenschappelijk zijn met het project Nesten. Trui Baes zet haar schouders onder dat project en we kennen elkaar al lang. De vraag kwam dan ook of er iets verder kan groeien voor de leeftijd 12-14 jaar, die dan verder geïntegreerd kan worden doorheen de rest van het secundair onderwijs. Zo ver zijn we nog helemaal niet, maar we zijn blij met alle vragen die een aanzet zijn om meer in te zetten op het welzijn van kinderen en jongeren. Zo volgden reeds enkele leerkrachten van De Keiwijzer de opleiding van Nesten en namen ze ook deel aan het pilootproject”, legt Sofie uit.

Info: info@tschildpad.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier