“Mijn doel is die tuut te temmen”: Haike (37) begeleidt via online traject lotgenoten met tinnitus

Het traject ‘Tem je Tuut’ van Haike Bruneel bestaat in totaal uit negen modules. De online sessies gebeuren via videocall. © JS
Johan Sabbe

Sinds 2017 lijdt Haike Bruneel uit Torhout aan tinnitus, het vervelende, constante oorsuizen. Na enkele loodzware jaren, inclusief een burn-out, heeft ze de kwaal klein gekregen. Sinds begin dit jaar begeleidt ze op professionele basis lotgenoten via haar online traject Tem je Tuut. Zo helpt ze anderen om de tinnitus naar de achtergrond te verdringen.

Haike (37) woont sinds 2017 met haar vriend en hun twee honden in Antwerpen, maar is uit Torhout afkomstig, waar ze tot 2005 achtereenvolgens in de Lichterveldestraat, de Koolskampstraat en de Tuinstraat haar thuis had. Ze heeft van 2005 tot 2009 met succes sinologie gestudeerd in Gent (de studie van de Chinese taal en cultuur) en daarna ook nog algemene en bedrijfseconomie gevolgd. Van 2011 tot 2015 woonde ze in de Chinese miljoenenstad Shanghai en in 2016 verhuisde ze voor een jaartje naar Gent.

Burn-out

Hoe Haike begin 2017 tinnitus heeft opgelopen? “Als gevolg van een idioot fietsongeval. Ik gleed met mijn fiets uit over een klein bevroren plasje op een parking. Ik reed amper 5 kilometer per uur. De val bleek echter ernstiger te zijn dan ik dacht. Ik had weliswaar hoofdpijn, maar ik was me er niet van bewust dat ik een hersenschudding had opgelopen en al zeker niet dat die hersenschudding het oorsuizen bij me veroorzaakte. Vanaf toen begon de miserie. Tinnitus is niet te onderschatten, zoals ik ondervond.”

“De eerste jaren met die constante tuut in mijn oren waren vreselijk. Het was een dagelijkse strijd. Ik kon amper slapen en me niet concentreren op mijn werk. ’s Avonds lag ik in bed met de gedachte: zo wil ik niet verder. Ik ben langsgegaan bij de huisarts, neurologen, een oorarts en een kinesist, maar allemaal zonder resultaat. Ik kreeg overal dezelfde boodschap: er valt niets tegen te beginnen, je moet er leren mee leven. Uiteindelijk ben ik in een burn-out beland. Ik was helemaal op, mentaal en fysiek.”

“Eerste jaren met tinnitus waren vreselijk”

“De doorbraak in mijn gevecht tegen tinnitus kwam er pas toen ik in contact kwam met een audioloog. Die leerde me exact wat tinnitus is, wat er in mijn oren en hersenen omgaat en wat ik eraan kon doen. Van zodra je iets beter begrijpt, wordt het gemakkelijker om ermee om te gaan. Je snapt wat er gaande is en kunt naar een oplossing toewerken.”

“Door de burn-out was ik me gaan verdiepen in mindfulness, stressmanagement en cognitieve gedragstherapie. Dit soort therapie leert je om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er passend mee om te gaan. Zo ben ik erin geslaagd om de tinnitus te bestrijden. Ik hoor het suizen soms nog, maar eigenlijk meer niet, dan wel. Het stoort me niet meer. De angst dat ik de stilte kwijt ben, is weg. De moed zakt me niet meer in de schoenen. Ik weet nu dat tinnitus geen levenslange last hoeft te zijn.”

Preventie is belangrijk

“Ik heb mijn ervaringen en mijn kennis over de materie in een online traject gebundeld, dat Tem je Tuut heet. Sinds begin dit jaar begeleid ik als tinnituscoach lotgenoten. Mijn doel is die tuut te temmen. Het online traject bestaat uit negen modules. Daarbij hebben de deelnemers een een-op-eensessie met mij via videocall. Ze ontvangen ook een werkboek om zelf mee aan de slag te gaan. Mijn werkwijze is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde technieken en mijn persoonlijke ondervinding. Ik werk online, zodat de plaats waar iemand woont, geen rol speelt. Ik heb intussen cliënten uit zowel Vlaanderen als Nederland.”

“Ik merk dat almaar meer jongeren last hebben van tinnitus. Preventie is dan ook belangrijk. Op dat vlak levert De Tuut van Tegenwoordig, de organisatie van Bert Lecomte, heel mooi werk. Ook Bert is Torhoutenaar.”

“Ik ben dol op muziek. Ik speel piano, ga maandelijks naar concerten en dans: lindy hop en tango. Destijds heb ik tien jaar in Het Houtlands Harmonieorkest in Torhout dwarsfluit gespeeld.”

“Ik trek met mijn vriend en onze twee woefkes ook graag de wijde wereld in en vind kajakken super. Voorts hou ik van duiken en van zwemmen in ijskoud water. Als lid van de Deurnse IJsberen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier