Dirk Beeuwsaert (80) vestigt Belgisch record op 10.000 meter: “‘Je hebt chance’, zegt men. Chance? Ik heb kanker”

Dirk Beeuwsaert met zijn recentste gouden medaille, behaald op het BK in Leuven, met een record erbovenop. “Zestig, zeventig keer ben ik opnieuw begonnen, na mijn drie operaties aan de buikspieren.” © Kurt De Schuytener
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Dirk Beeuwsaert (80) heeft vorige week een Belgisch record gevestigd op de 10.000 meter in de categorie 80-plus. Het is lang niet zijn enige record. De Heulenaar loopt elke dag tien kilometer. Met kanker. “Je moet het een beetje afdwingen. Durven doorzetten.”

“Mijn generatie deed alles te voet of met de fiets. Ik woonde vroeger in de Mellestraat, en als kind ging ik iedere dag tweemaal heen en terug te voet naar de Broederschool. We liepen hele dagen, maar beseften het niet. Als we ergens naartoe gingen, was het met een gewone fiets – de elektrische fiets bestond nog niet. Veel dikke mensen waren er niet. Later gingen we naar de bals in Kuurne en Lendelede… altijd met de fiets.”

Burn-out

Dirk komt uit de generatie van kort na de Tweede Wereldoorlog. Die werd opgevoed met het idee van werken, geld verdienen. Toen hij 38 was, kreeg hij een burn-out.

“Het vele werken, voor en na de gewone werkuren, was me te veel geworden. Ik trok mijn conclusies en begon te sporten: lopen – dat deed ik al als kind graag. Andere nevenactiviteiten, die met werk te maken hadden, legde ik naast mij neer. Twee jaar later liep ik bij de veteranen, de 40-plussers. Ik begon wedstrijden te winnen en van het ene kwam het andere. Ik had ambitie, legde de lat steeds hoger en ging meer trainen. Ik ondervond dat ik het redelijk goed kon en dat lopen mij echt deugd deed.”

“Met uitzondering van mijn buikspierenprobleem ben ik gespaard gebleven van blessures. Af en toe iets kleins, ja, maar iedereen heeft dat”

Eind 1999 kreeg Dirk problemen met de buikspieren en moest daardoor het lopen stopzetten. Hij werd drie keer geopereerd. “Je kan niet geloven, maar ik kon zelfs niet meer gaan. Het heeft tien jaar geduurd eer ik weer op de been was, de oude was. Ik bleef proberen, met vallen en opstaan. Iedereen in mijn omgeving zei dat ik moest uitkijken, maar de dokter zei net het tegenovergestelde zei: niet voorzichtig zijn, je moet het forceren, je moet doordoen. Zestig, zeventig keer heb ik het geprobeerd.”

Kortrijk Sport én RTB

Uiteindelijk lukte het hem. En sinds 2011 loop hij iedere dag tien kilometer. “Met uitzondering van mijn buikspierenprobleem ben ik gespaard gebleven van blessures. Af en toe iets kleins, ja: een achillespees die reclameert of een knie die tegenstribbelt, een hielspoor… Maar iedereen heeft dat.”

Dirk is aangesloten bij twee clubs: “Bij Kortrijk Sport, een officiële club, om te kunnen deelnemen aan officiële wedstrijden. Daarnaast hebben we met vrienden onze club RTB, Running Team Bakkerietje. Dat is bij bakker Krist Vandewalle, in Moorsele.”

“Na de coronaperiode kon ik niet meer presteren zoals tevoren. Ik verouder”

“Bij de veteranen heb ik veel wedstrijden gewonnen. Ik heb tal van gouden medailles. In 1994 was ik kampioen van België op de 10.000 en op de marathon, toen van Kortrijk naar Brugge. Ik ben nog altijd recordhouder. Bij de 70-jarigen heb ik vier records op mijn naam gezet: de 3.000 meter, de 5.000, de 10.000, en de halve marathon.” Sinds vorig jaar is Dirk die kwijt aan Snelle Eddy, Eddy Vierendeels, die onlangs ook het wereldrecord op de 10.000 op zijn naam zette. In 2015 deed Dirk mee aan de wereldkampioenschappen in Lyon, Frankrijk, op de 5.000 en 10.000 meter. “Ik werd twee keer tweede, telkens na een eindsprint tegen een Zwitser die te rap was.”

De periode bij de 75-plussers werd er een met hindernissen. “Ik had enkele kleine blessures – en toen kwam de coronaperiode. Daarna kon ik niet meer presteren zoals drie jaar eerder. Ik was 78 en moest inleveren. Ik verouder ook, hé.”

Emiel Pauwels

Vorige week woensdag liep Dirk dan op het BK in Leuven een record op de 10.000 meter, in de categorie 80-plussers. “Dat heb ik in mijn eentje gelopen. Ik wilde het record van Emiel Pauwels scherper stellen, en dat is mij gelukt: ik was 4’58’’ sneller.”

“Veel oudere atleten die nu niet meer lopen, zeggen: ‘Dirk, je hebt chance.’ Maar wat is dat, chance? Je moet dat een beetje afdwingen, durven doorzetten, ook na een mindere periode. Ik heb kanker… Ik ben niet geopereerd omdat ik ouder ben dan 75 jaar, maar ja, chance dat ik me voel goed, zeker, dat ik kan blijven lopen? Mijn vrouw heeft ook kanker. Nee, we zijn niet gespaard gebleven. Gelukkig heb ik mijn vriendenkring, het Running Team Bakkerietje, die me door dik en dun steunt.”

Wie is Dirk Beeuwsaert?

Privé

Dirk Beeuwsaert (80) is in 1969 getrouwd met de Lendeleedse Krista Lefevre (79). Ze hebben een zoon, Bruno (52).

Studies/loopbaan

Dirk studeerde mechanica. Eerst drie jaar in Moeskroen, omdat hij als zoon van een vlasbaas goed Frans moest leren want het beste vlas kwam uit Normandië. Daarna drie jaar in het VTI Kortrijk, nadat de vlasindustrie klappen had gekregen. Hij werkte zijn hele loopbaan bij metaalbedrijf LVD in Gullegem en ging in 2001 met brugpensioen.

Hobby’s

Lopen en records verbreken.