Gemeenteplein in Knokke-Heist wordt belevingsplein met veel groen en speelse waterpartijen

Zo’n 200 geïnteresseerden daagden op om de plannen voor de renovatie van ‘de groentemarkt’, zoals het plein in de volksmond wordt genoemd, te bekijken. © Collage MM
Redactie KW

In Knokke-Heist is het nieuwe Gemeenteplein voorgesteld aan de omwonenden. Zo’n 200 geïnteresseerden daagden op om de plannen voor de renovatie van ‘de groentemarkt’, zoals het plein in de volksmond wordt genoemd, te bekijken. Verschillende experten van zowel het gemeentebestuur, studiebureau Sweco als het AGSO Knokke-Heist waren aanwezig om vragen te beantwoorden en extra toelichting te geven over het project.

Belevingsplein met veel groen en waterpartijen

In 2019 hebben verschillende gemeentelijke diensten samen met bewoners en handelaars reeds een ontwerpweek gehouden rond de toekomstige heraanleg van het Gemeenteplein. Hieruit is een gedragen concept voortgevloeid dat verder werd uitgewerkt door het studiebureau Sweco. Deze plannen zijn inmiddels verfijnd en in detail onderzocht. Het Gemeenteplein wordt een belevingsplein met een monumentale boom als blikvanger, veel groen, speelse waterpartijen en gezellige terrassen. Een groenzone met zitelementen en spelprikkels fungeert als een zachte buffer tussen het plein en de rijweg.

Mobiliteit

Het stukje rijweg tussen bloemen- en groentemarkt wordt in het nieuwe ontwerp geïntegreerd in het plein. Vanop het Gemeenteplein kan dus niet meer rechtstreeks de Albertlaan in gereden worden. Dit is trouwens nu ook al het geval op woensdag- en zaterdagmorgen tijdens de markt. Het tweerichtingsverkeer tussen de Edward Verheyestraat en de Graaf Jansdijk blijft behouden. Parkeren op het plein zelf zal niet meer mogelijk zijn, maar er worden wel bijkomende parkeerhavens voorzien langs het plein voor gratis shop & go en betalend kortparkeren.

Realisatie in de loop van 2026-2028

De timing en fasering van de werken zijn grotendeels bepaald en worden samen uitgevoerd met belangrijke strategische rioleringswerken. De voorbereidende werken aan de nutsleidingen in Albertlaan, Burgemeester Camille Deckersstraat, Pepersstraat, De Klerckstraat, Gemeenteplein en Oude Tramweg starten in het voorjaar 2026. Van september 2026 tot juni 2027 zijn er ingrijpende rioleringswerken en werken aan de bovenbouw voorzien in De Klerckstraat, Oude Tramweg en het Gemeenteplein. Een tweede fase loopt van september 2027 tot juni 2028 in de Albertlaan, Pepersstraat en Burgemeester Camille Deckersstraat.

Prijskaartje van 7.250.000 euro

De totale kostprijs van deze rioleringswerken en nieuwe wegenis is geraamd op 7.250.000 euro. Het gemeentebestuur komt tussen voor 2.900.000 euro. Het AGSO Knokke-Heist investeert 1.100.000 euro in nieuwe rioleringsinfrastructuur. De Vlaamse Milieu Maatschappij voorziet een subsidie van 3.250.000 euro voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en een strategische regenwaterontsluiting. (MM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier