Volle parochiekerk zwaait priester Jan uit, Alveringem heeft geen eigen pastoor meer

Priester Jan Duijvejonck had op zondag 16 juni zijn laatste werkdag in Alveringem. Hij leidde samen met hulppriester Ludo Lepee zijn eigen zeer verzorgde afscheidsviering. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

In de Sint-Audomaruskerk in Alveringem heeft vandaag een afscheidsviering voor parochiepriester Jan Duijvejonck (62) plaatsgevonden. Jan Duijvejonck droeg zelf de mis op, bijgestaan door hulppriester Ludo Lepee uit Beveren-aan-de-IJzer en opgeluisterd door het koor van Stavele. Nadien was er een druk bijgewoonde receptie.

Dertien jaar lang heeft priester Jan zoals hij zich graag liet noemen, de federatie Alveringem en de parochiale werking rond zeven actieve kerken geleid, al had hij in alle deelgemeenten ook goed geoliede teams van medewerkers rond zich.

Al die mensen waren vandaag aanwezig in een kerk die voor de gelegenheid tot de laatste stoel bezet was. Heel wat medewerkers namen het woord en uitten lof voor de priester: veertien lectoren – twee vanuit elke deelgemeente –, Ria Huyghe namens het centraal kerkbestuur en de Alveringemse burgemeester Liefooghe.

Elkeen prees priester Jan voor zijn verzorgde liturgie en zang tijdens doopsels, vormsels, communies, uitvaarten of eucharistievieringen tout court. “Dertien jaar lang heb ik Alveringem kunnen verenigen rond 1 pastoor”, sprak Jan Duijvejonck.

“Alveringem staat nu voor de nieuwe uitdaging om samen met Veurne een nieuwe pastorale eenheid te vormen. We kunnen ons daartegen verzetten, maar veel beter : er ook het beste van maken en er actief en positief aan meewerken. Ik heb me meteen thuis gevoeld in Alveringem en laat veel mensen achter.”

Geheim

Waar Jan Duijvejonck naartoe gaat, houdt hij zelfs vandaag nog liever wat geheim. “Ik weet het sinds kort, maar pas na mijn gesprek met de bisschop binnen een dag of tien is het officieel. Ik wacht liever tot dan om er openlijk over te communiceren”, zegt priester Jan daarover.

Wat hij wel kwijt wilde, is dat hij het in zijn volgende zending niet meer ziet zitten om nog priester-moderator te worden. “Ik heb aan de bisschop te kennen gegeven om in de toekomst meewerkende priester te willen zijn, maar geen eindverantwoordelijkheid meer te dragen. Ik ben immers ondertussen 62 jaar”, sprak hij.

Veurne

Alveringemnaren die vanaf 16 juni een priester nodig hebben, moeten zich richten tot het secretariaat van priester-moderator Jos Ostyn in Veurne. Priester Jan blijft nog even in zijn vertrouwde flat in de Sint-Rijkersstraat wonen, maar neemt met het oog op zijn toekomstige verhuis uit Alveringem geen opdrachten meer aan.

Op zondag 15 september wordt de start van de federatie Veurne-Alveringem in de kerk van Veurne – door de bisschop of 1 van zijn medewerkers – officieel gevierd. Namens de zeven Alveringemse kerkfabrieken kreeg priester Jan als afscheidsgeschenk een nieuw televisietoestel.

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier