“De vele dossiers rond seksueel misbruik hakten er ook op persoonlijk vlak stevig in”: bisschop Johan Bonny legt uit waarom hij stopt als aanspreekpunt

Bisschop Johan Bonny stopt als aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. © Christophe De Muynck
Philippe Verhaest

De van Gistel afkomstige bisschop van Antwerpen Johan Bonny (69) is niet langer het officiële aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. “Ik heb me altijd voor de volle honderd procent gegooid, maar het kostte me ook bijzonder veel energie”, zegt hij. “Daarom heb ik deze moeilijke beslissing genomen.” Midden september moet er een opvolger aangeduid worden.

Johan Bonny fungeerde liefst vijftien jaar als het officiële aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. In die lange periode zag hij honderden mensen hun soms erg heftige verhalen doen.

In september 2023 vroeg Bonny aan het Vaticaan een hulpbisschop, maar die vraag bleef lang onbeantwoord. “Tot ik drie weken geleden via de nuntius te horen kreeg dat paus Franciscus mijn verzoek niet had goedgekeurd. De combinatie van mijn takenpakket voor een complex bisdom als Antwerpen met dat voor de bisschoppenconferentie was jammer genoeg te zwaar geworden voor mij.”

Voor de bisschoppenconferentie was de bisschop verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met katholiek onderwijs in Vlaanderen, voerde hij overleg met de overheden en administraties en was hij dus ook bevoegd voor het seksueel misbruik binnen de Kerk.

In het rood gegaan

Er hebben intussen twee parlementaire commissies over het seksueel misbruik in de Kerk plaats gevonden. “Daar zijn twee sterke eindrapporten uitgevloeid. Daar moet nu mee aan de slag gegaan worden, maar ik zal daar niet meer actief bij betrokken zijn. Ik heb vijftien jaar lang het beste van mezelf gegeven en me altijd voor de volle honderd procent gegooid. Ik ben ook regelmatig in het rood gegaan, want ik kan maar moeilijk iets aan de kant schuiven. Die West-Vlaamse mentaliteit, zeker?”

“Ik blijf nog altijd beschikbaar voor slachtoffers die hun verhaal willen doen. Alleen zal ik daar geen officiële functie meer bij hebben”

De dossiers rond seksueel misbruik lieten ook een diepe persoonlijke indruk achter bij Johan Bonny, zegt hij. “Bepaalde verhalen hebben er stevig in gehakt, moet ik toegeven. Ik ben van nature een erg betrokken persoon en heb met elk slachtoffer enorm meegeleefd. Je mag niet onderschatten wat dat vergt van een mens, want zo’n getuigenissen leg je niet zomaar naast je neer. Dat kruipt gewoon onder je vel.”

Bewogen hoofdstuk

Johan Bonny heeft zijn beslissing weloverwogen genomen. “In die mate zelfs dat andere mensen me moeten overtuigen hebben om de knoop door te hakken. Ik wilde niemand in de kou laten staan. Maar nu zet ik een punt achter een bijzonder bewogen hoofdstuk. Het voorbije jaar ging zowat de helft van mijn tijd naar mijn functie als aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Nu zal ik me weer volledig op mijn takenpakket als Antwerps bisschop kunnen focussen.”

Midden september komt de bisschoppenconferentie samen en moet een opvolger aangeduid worden. “Maar ik blijf nog altijd beschikbaar voor slachtoffers die hun verhaal willen doen. Ongeacht of dat misbruik nu binnen of buiten de Kerk gebeurde. Alleen zal ik dan binnen die materie geen officiële functie meer dragen.”

Lees meer over: