Freya geeft zichzelf bloot in haar eigen boek ‘A Nightmare Called Adolescence’

Freya maakte van haar dagboek een boek. © gf
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Freya Spillemaeckers (26) uit Vichte heeft een eigen boek uitgebracht: ‘A Nightmare Called Adolescence’. Het boek gaat over dingen die ze zelf heeft meegemaakt, over depressie, pesten en trauma. Met haar boek hoopt ze anderen te kunnen helpen.

“Ik ben in 2013 begonnen met schrijven van een dagboek, waarin ik opschreef wat ik allemaal meemaakte. Een jaar geleden besloot ik om er een boek van te maken en het te publiceren. Toen ik het mentaal zwaar had, las ik een boek over een meisje met gelijkaardige problemen. Het hielp mij op dat moment om te weten dat ik niet alleen was”, vertelt Freya.

Taboe

“Met mijn boek wil ik ook het stigma doorbreken. Over onderwerpen zoals automutilatie, zelfdoding en seksueel geweld hangt nog een groot taboe. Dat wil ik proberen te veranderen. Het zijn onderwerpen die spelen bij de jongeren. Ik wil hen tonen dat er hoop is en dat ze er niet alleen voor staan. Het hoeft niet allemaal duister te zijn”, legt ze uit. “Maar ook hulpverleners wil ik graag bereiken. Ik hoop dat mijn boek voor hen een hulpmiddel kan zijn om mensen met een gelijkaardige situatie beter te begrijpen. Het is belangrijk dat hierover gepraat wordt en dat mensen zich bewust zijn dat het er is.”

Uitgeverijen

Het hele proces van het schrijven van een boek, liep niet altijd van een leien dakje bij Freya. “Ik ben begonnen met alles uit te schrijven in een Word document, zonder veel na te denken over uitgeverijen en het effectief publiceren van het boek. Nadat ik klaar was met het manuscript, ben ik dan begonnen met een uitgeverij te zoeken. Dat was een heel lang proces, met veel weigeringen. Maar ik hield me vast aan het feit dat Steven King ook 194 keer geweigerd is door uitgeverijen”, lacht Freya. “Uiteindelijk ben ik bij de Nederlandse uitgeverij Boekscout terecht gekomen. Zij waren heel lovend over mijn boek.”

Ondertussen ligt het boek al sinds 14 juni in de winkels, maar ook online kan je het vinden op verschillende sites zoals bol.com, Amazon en de site van Boekscout. “Ik heb al heel wat lovende reacties gekregen. Daar had ik toch wat schrik voor, vooral voor de reacties van vrienden en familie. Maar eigenlijk steunt mijn omgeving mij volledig en denken ze dat het anderen zal helpen. Voor mijn ouders was het natuurlijk wel moeilijk om het te lezen. Zij hebben het allemaal meegemaakt en moesten het nog eens opnieuw lezen. Dat was niet gemakkelijk, maar ze zijn heel trots op het resultaat”, vertelt Freya.

Lezingen

Freya heeft een bachelordiploma toegepaste psychologie aan de Hogeschool Vives en heeft daarna een masteropleiding sociale media communicatie in Ierland gevolgd. Tegenwoordig werkt ze als webredacteur bij PsychoseNet en heeft ze haar eigen bedrijfje Meliuss. Daarnaast zou ze graag nog lezingen en presentaties geven. “Ik ben nog op zoek naar samenwerkingen. Ik wil graag mijn ervaringen delen door lezingen en presentaties. Ik zou er zelfs voor open staan om een TED talk te geven”, lacht ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier