Fout bij mutualiteit zorgt voor wrevel bij ouders aan de taalgrens

Doris Dieryck samen met haar zoon. “Het is geen groot bedrag, maar als alleenstaande mama zijn alle beetjes welkom.” © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

“Typisch Belgisch!” Doris Dieryck kreeg van haar mutualiteit te horen dat ze niet langer tussenkomen in de vakantiekampen van haar zoon. Nadat Vlaanderen en Wallonië besloten om elk een eigen vakantieregeling te hanteren, blijkt het problematisch voor wie net over de taalgrens naar school gaat.

Bij de start van vorig schooljaar kregen ouders, kinderen en leerkrachten uit Wallonië te maken met de nieuwe regeling. Waar Vlaanderen en Wallonië decennialang dezelfde vakantieperiodes hadden, werd nu besloten die op een andere manier te gaan indelen. Het zorgde al voor verschillende obstakels, die vooral de horeca en de toeristische sector keihard raakten, maar krijgt nu nog een venijnig staartje.

In Wervik naar school

“Samen met mijn kinderen woon ik in Komen-Waasten”, zucht Doris Dieryck (43) bij het lezen van haar brief. “Maar mijn kinderen gaan al jaar en dag in Wervik naar school, want dat is gewoon dicht bij huis. Ook voor de jeugdbeweging trekken ze met de fiets naar Wervik, waar ze al jaar en dag lid zijn van de Chiro.” Afgelopen krokusvakantie trok haar 15-jarige zoon Thao met de Chiro op kamp. “Het was een driedaagse, wat hij in andere jaren ook deed. Na afloop krijgen we dan een attest dat we aan de mutualiteit kunnen geven. Zoals bij heel wat ouders komt de mutualiteit dan voor een klein deel tussen in de kosten. Dat leverde nooit problemen op, het ging zelfs altijd erg vlot.” Maar die vlotte afhandeling veranderde toen Doris een brief kreeg van de Christelijke Mutualiteit. “Hoewel ik volledig in regel ben met mijn lidgeld, werd de tussenkomst geweigerd. De reden was eigenlijk te triest voor woorden. Omdat we in Wallonië wonen, rekenen ze de krokusvakantie in Vlaanderen niet langer aan als een geldige schoolvakantie. Nooit waren er problemen, nooit kreeg ik een brief of informatie over die verandering, maar omdat de krokusvakantie in Wallonië later begint, weigeren ze dit als een echte schoolvakantie te erkennen. Meer nog, ze spreken over een officiële Belgische vakantie. Vlaanderen telt niet meer mee? Het is geen groot bedrag, maar als alleenstaande mama zijn alle beetjes welkom. En ik heb er altijd recht op gehad! Heel wat kinderen die aan de taalgrens wonen, gaan net over die grens naar school.”

Administratieve fout

Wij contacteerden de Christelijke Mutualiteit en daar wordt de fout toegegeven. “Het gaat hier om een menselijke inschattingsfout, een pure administratieve blunder”, klinkt het bij de woordvoerder. “Bij onze medewerkers is het ook nog aanpassen aan de nieuwe data en vooral de verschillende momenten waarop Vlaanderen en Wallonië de schoolvakanties inplannen. De dame in kwestie zal zo snel mogelijk gecontacteerd worden, zodat we haar dossier kunnen rechttrekken. Onze richtlijnen zijn hierin duidelijk: alle Belgische schoolvakanties komen in aanmerking, ongeacht waar onze leden wonen. Mensen langs de taalgrens hoeven dan ook geen schrik te hebben dat ze plots niet meer in aanmerking zullen komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier