Europese sancties op Russisch gas treffen de haven van Zeebrugge

De gasterminal van Fluxys in de haven van Zeebrugge. © NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Stefan Vankerkhoven

Europa legt Rusland nieuwe sancties op. Dat heeft gevolgen voor de haven van Zeebrugge, die Russisch gas levert aan diverse landen. Dat bleek tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond.

Raadslid Alexander De Vos (CD&V) vroeg wat het effect van de sancties op het Russische gas voor de haven van Zeebrugge zijn: “Europa heeft nieuwe sancties opgelegd. De overslag van Russisch gas wordt aan banden gelegd, Zeebrugge is in West-Europa de grootste overslaghaven van gas.”

Oorlog

Raf Reuse (Groen) juichte de beslissing van Europa toe: “Dat Russisch gas berokkent niet alleen schade aan het klimaat, het houdt de oorlog in Oekraïne in stand. Al in 2015 sloot Fluxys en contract met een Russisch bedrijf, maar daar werd nooit tegen geprotesteerd. Nochtans zijn de gemeenten medeaandeelhouders van Fluxys.”

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) komt de Europese sanctie niet onverwacht : “Toch is het niet zo eenvoudig om de invoer van Russisch gas zomaar aan banden te leggen. Niet België, maar andere Europese landen zijn zeer afhankelijk van het Russisch gas, zeker na de sabotage van de gaspijplijn in de Oostzee. De industrie in het Duitse Ruhrgebied bijvoorbeeld heeft de aanvoer van Russisch gas via Zeebrugge nodig.”

Transshipment

“De nieuwe sancties hebben enkel betrekking op ‘transshipment’: het overtanken op een ander schip, dat vervolgens doorvaart. Het gaat vooral om de ‘winterroutes’ richting China omdat de Noordelijke ijszee dan niet bevaarbaar is. Hoe groot de impact is voor onze haven, weet ik niet. Fluxys heeft nog niet gemeld hoeveel gas er via ‘transshipment’ en hoeveel er via pijpleidingen vanuit Zeebrugge vervoerd wordt.”

“Hoe dan ook zal Zeebrugge hierdoor minder havenrechten ontvangen. Elk schip dat aanlegt, moet havenrechten betalen. Fluxys heeft de voorbije jaren geprobeerd te diversifiëren, er komt gas uit Qatar en de Verenigde Staten. Toch is nog de helft van het verhandeld gas uit Rusland afkomstig. Fluxys is naarstig op zoek naar andere leveranciers.”

Contractbreuk

“Ik wil er wel op wijzen dat Fluxys al in 2015 een contract afsloot met een Russisch bedrijf, dus voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. Fluxys kan niet zomaar een lopend contract eenzijdig opzeggen, want anders riskeert het een zeer grote schadevergoeding te moeten betalen aan dat bedrijf. Fluxys kan zich dat niet permitteren”, aldus Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier