“Elke dag met glimlach gewerkt”: Viva Huisartsen neemt na 42 jaar afscheid van dokter Marc Viaene (68)

Andere dokters zullen de praktijk van Marc overnemen: “Het is fijn dat mijn levenswerk wordt verdergezet.” © Stefaan Beel
Maxim Bille
Maxim Bille Webredacteur KW

Na een loopbaan van net geen 43 jaar trekt Marc Viaene op vrijdag 28 juni de deur van zijn huisartsenpraktijk in Beveren definitief achter zich dicht. De 68-jarige dokter gaat vanaf dan genieten van zijn welverdiend pensioen. Viva Huisartsen blijft wel voortbestaan. Enkele interne dokters namen de praktijk over. “Het is fijn dat op die manier mijn levenswerk wordt verdergezet”, aldus dokter Marc Viaene.

Marc Viaene groeide op in Slypskapelle. De jonge Marc had al vrij snel door dat hij zou kiezen voor geneeskunde, maar zo eenvoudig was het allemaal niet. “Mijn vader moest in die tijd hard werken om rond te komen voor het gezin. Studies geneeskunde waren ook toen niet goedkoop, maar toch kreeg ik de kans van mijn ouders. Naarmate de jaren vorderden, begon bij mij de interesse te groeien om een eigen huisartsenpraktijk te beginnen. Opnieuw niet eenvoudig, want ik zou helemaal vanaf nul moeten starten en ook hier waren financiële middelen voor nodig”, doet Marc Viaene het verhaal.

Marc studeerde in juli 1981 af aan de KU Leuven en trouwde later in datzelfde jaar met Lieve Deltour (68). Het koppel vestigde zich in Beveren en zo begon Marc met de opstart van zijn praktijk. “Ik begon hier in de Laagstraat met nul patiënten”, gaat hij verder. “Ons huis leende zich hier ook wel toe, want vroeger zat hier de Bank van Roeselare. Vooraan in de woning was dus al een ruimte als wachtzaal. Het was ook ideaal van thuis uit, want ik deed het toen ook nog volledig alleen.”

Groepspraktijk

Tot in 2007. Dan verhuisde dokter Viaene met zijn praktijk naar de huidige locatie op het Sint-Germanusplein in Beveren. “Intussen had ik al heel wat patiënten en was het dus ook wel tijd om wat uit te breiden. Ook het idee om een groepspraktijk op te richten, spookte meer en meer door mijn hoofd. Zo kwam ik uiteindelijk in contact met Hilde Vandelanotte en ontstond vrij snel Viva Huisartsen. Later werd Hilde arbeidsgeneesheer, maar kwamen andere dokters de praktijk vervoegen. Zo zijn we nu met vijf dokters en twee secretaressen. Allemaal vrouwen, op mezelf na dan (lacht). Maar ik heb nooit kunnen klagen. Met alle collega’s had ik telkens een goede klik.”

“Wat ik het meest zal missen? Een diagnose stellen”

Maar ook aan alle mooie liedjes komt dus ooit een einde. Zo ook aan de loopbaan van dokter Viaene. Op vrijdag 28 juni zal Marc voor het laatst actief zijn als huisarts. Daarna trekt hij de deur van ‘zijn’ praktijk definitief dicht. “Gelukkig kan ik dat met een gerust gemoed doen. De praktijk werd overgenomen, dus dat stemt me wel op mijn gemak. Het is ook fijn dat op die manier mijn levenswerk wordt verdergezet door de huidige dokters. Ik heb ook het volste vertrouwen in hen en ben ervan overtuigd dat ze dit goed zullen doen.”

Geen ‘fratsen’

Voor Marc betekent zijn pensioen het einde van een loopbaan van net geen 43 jaar. Dat kan tellen. “Ik kan met een zeer tevreden gevoel terugblikken. Niks werd me in de schoot geworpen, dus dat maakt me ergens ook wel trots. Ik ben altijd met de glimlach gaan werken en heb geen ‘fratsen’ meegemaakt, wat ook niet onbelangrijk is. Sinds ik aangekondigd heb dat ik met pensioen ga, krijg ik ook heel wat attenties van patiënten. Sommigen maken zelfs een afspraak om gewoon nog eens ‘goedendag’ te komen zeggen en om me persoonlijk te bedanken. Dat had ik nooit verwacht en zorgt toch ook wel voor de nodige emoties.”

“Wat ik het meest zal missen? Een diagnose stellen, zowel goede als slechte. Dat laatste hoort er helaas ook bij. Het klinkt misschien raar. Maar een slechte diagnose op een goede manier overbrengen, kon mij ook heel veel voldoening bezorgen. Wat ik wellicht niet echt zal missen, is het sociaal contact… want ik ben er wel zeker van dat dat niet zal wegvallen. Sommige patiënten werden goede vrienden, dus hen zal ik nog vaak zien. Daarnaast zal ik af en toe ook wel nog wat vernemen van de oud-collega’s.”

Geen zwart gat

Vanaf eind juni zal Marc zijn dagen dus op een andere manier moeten invullen, maar in een zwart gat zal de dokter al zeker niet terechtkomen. “Ik heb elf kleinkinderen, dus veel van mijn vrije tijd zal met plezier naar hen gaan. Daarnaast ben ik al van jongs af een enorme muziekliefhebber. Vroeger speelde ik vaak drum en binnenkort ga ik gitaarlessen volgen. Ik speel ook mee in een band, de Bondsband, waarmee we één keer per jaar optreden. Onlangs heb ik me ook ingeschreven om kooklessen te volgen. Niet meteen uit liefde voor de keuken hoor, maar om ook eens iets anders te proberen. En uiteraard zullen mijn vrouw en ik ook wat reizen. We zullen ons dus niet vervelen”, besluit Marc.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier