EK-straat in Lauwe leeft mee met de Rode Duivels: “We gaan de volgende keer wel winnen”

Veel volk, maar wel een nederlaag voor de Rode Duivels op het EK. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Van een euforisch overwinningsfeest was er in Lauwe nog geen sprake. Toch kon de EK-straat honderden mensen overtuigen om de openingswedstrijd van de Duivels op het grote scherm te gaan volgen. De straat, een unicum in de regio, voorzag animo voor jong en oud.

‘Mor alle’ en ‘istie em blind of wa?’ Het waren de twee termen die maandagavond de Koning Boudewijnstraat volop wisten te vullen. Twee keer konden de Duivels scoren, evenveel keren werd het doelpunt afgekeurd. In Lauwe, waar Supportersclub Duivels Lauwe een heuse EK-straat had ingericht, viel de teleurstelling bijna te proeven. De club, die in de nasleep van het WK in 2018 in het leven werd geroepen, liet geen steen onberoerd om van hun straat de meest festivaleske straat van het land te maken. Foodtrucks, een mobiele bar en een gigantisch scherm moesten er allemaal voor zorgen dat supporters mee van het voetbalgeweld konden genieten.

Die supporters reageerden gemotiveerd op de oproep en tekenden massaal present. De Koning Boudewijnstraat werd voor de gelegenheid volledig afgesloten, waardoor iedereen in alle veiligheid van de match kon genieten. Onder de aanwezigen was ook burgemeester Eddy Lust (Open-VLD). Als rasechte voetballiefhebber voelde hij de bui al snel hangen. “Het ontbreekt de Duivels aan dominantie. Je moet dat veld opkomen en tonen dat je de absolute baas bent. Dat is vandaag totaal niet aan de orde dus het ziet er niet goed uit.”

Scheidsrechter

Als een ware profetische voorspelling van een orakel, bleken de woorden van de eerste burger van de grensstad geen loze parabels. Al erg snel kreeg het Belgische elftal en eerste bal tegen, waarna het voor de Duivels een race tegen de tijd werd. De twee goals werden afgekeurd: één keer vanwege buitenspel, een andere keer vanwege een ongelukkige beweging van de handen. Als één blok lieten de supporters in de EK-straat hun ongenoegen blijken. Van de verkiezingskoorts van vorige week was geen spoor meer te bekennen. Lauwe stond als één front achter ‘hun’ elftal. De scheidsrechter? Die had het volgens alle aanwezigen niet op de Belgen begrepen.

Onder de keiharde supporters, was er ook plaats voor de allerjongsten. De supportersclub had voor hen zelfs speciaal een make-upstand voorzien. Een Belgische driekleur, gecombineerd met een stijlvolle bloem of een clown? Het was in de EK-straat slechts een kwestie van vragen. Viktor Vandenberghe (8) en Jay Vercaemer (2,5) waren van de partij. Compleet uitgedost met voetbal-items, volgden ze de match samen met hun ouders. Het verlies van hun elf helden wisten ze op een zekere, volwassen manier te plaatsen. “We gaan de volgende keer wel winnen:”

Zaterdag spelen de Rode Duivels hun tweede wedstrijd, tegen Roemenië dit keer. Hoewel de match pas om 21 uur van start gaat, wordt de EK-straat al ruime tijd op voorhand voor het verkeer afgesloten. Winnen of niet, aan de motivatie van de supporters uit Lauwe zal het alvast niet liggen.