EK-sfeer bij de Duivelboys in Vlamertinge

Vooraan v.l.n.r.: Tom Hoflack, Lotte Fouvry en Marc Devroedt. Achteraan v.l.n.r.: Dominik Decrock, Matthijs Devloo, Birger Verslype, Filip Rommens, Cezara Vanacker en Niels Hoflack. Jeroen Devroedt, Thijs Morlion en Robbe Clicque ontbreken op de foto. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op maandag 17 juni om 18 uur spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap in Duitsland tegen Slowakije. Wie de wedstrijd graag wil bekijken, samen met andere supporters, moet dan op het Kerkplein in Vlamertinge zijn. Officiële supportersvereniging Vlamertingse Duivelboys belooft opnieuw heel wat sfeer en ambiance.

De Vlamertingse Duivelboys zijn de enige officiële supportersclub van de Belgische nationale voetbalploeg in de Westhoek. Ongeveer 13 jaar geleden zag de club het levenslicht. “Op 11 oktober 2011 was het Duitsland – België. Met een tiental Rode Duivel-fans wilden we erbij zijn, maar moesten echter via een officiële supportersclub aan kaarten zien te geraken”, vertelt Marc Devroedt. “Dit kon enkel door lid te worden van een officiële supportersclub. In Kortrijk vonden we een club die ons lid wilde maken en zo konden we kaarten bestellen. De volgende dag besloten we een eigen supportersclub op te richten.” Zo konden Marc en co in 2012 naar Wembley voor Engeland-België. “Ondertussen deed de microbe haar werk en bleef de club groeien, waardoor er steeds meer interesse was om een scherm te plaatsen op het kerkplein. In 2014 was het zover. In samenwerking met het feestcomité kleurde het kerkplein rood.”

Gratis toegang

Sindsdien plaatsen de Vlamertingse Duivelboys bij ieder groot tornooi een groot scherm. “Zowel voor het EK als voor het WK”, vervolgt Marc Devroedt. “Zelfs in de coronatijden kregen we het plein vol, al zaten de mensen dan iets verder van elkaar. Enkel tijdens het WK in Qatar, dat plaatsvond in de winter, zetten we geen scherm buiten. In samenspraak met de plaatselijke horeca vonden we wel twee locaties waar op een scherm de wedstrijden konden gevolgd worden.”

Nu het EK in Duitsland opnieuw in de zomer plaatsvindt, pikken de Vlamertingse Duivelsboy de draad gewoon weer op. “We houden de toegang weer gratis en hopen op een vol plein. De veiligheid wordt in samenspraak met stad en politie uitgewerkt. Schrijf alvast maandag 17 juni om 18 uur, zaterdag 22 juni om 21 uur en woensdag 26 juni om 18 uur in de agenda. We rekenen ook op 1 of 2 juli, 5 of 6 juli en mogelijks 9 of 10 juli, maar de finale op 14 juli is en blijft de droom voor iedere fan”, besluit Marc Devroedt.