Edelpapegaai Kiwi, al twee jaar de vrije mascotte van Kortemark: “En toch verlang ik hem terug te hebben”

Al twee jaar lang hebben de inwoners van Kortemark een nieuwe mascotte: de edelpapegaai Kiwi. De vogel ontsnapte twee jaar geleden tijdens een training bij baasje Stefaan Van Der Vreken (62) in Handzame. © JH JH
Redactie KW

Al twee jaar lang hebben de inwoners van Kortemark een nieuwe mascotte: de edelpapegaai Kiwi. De vogel ontsnapte twee jaar geleden tijdens een training bij baasje Stefaan Van Der Vreken (62) in Handzame. Maar weg is Kiwi niet: het dier wordt haast wekelijks gezien en er zijn heel wat foto’s van hem op Facebook te vinden. “Tegen alle verwachtingen in heeft Kiwi zich volledig aangepast buiten, zelfs in de winter, en dat voor een exotische vogel”, zegt Stefaan. “Maar eerlijk? Ik zou hem nog steeds graag terug hebben.”

Kiwi, still alive in onze tuin.’ Of: ‘Is dat Kiwi in de boom?’ En: ‘groene papegaai gezien op elektriciteitskabels’. De voorbije twee jaar werd geen enkele ‘bewoner’ van Kortemark zo vaak vermeld op sociale media als de groene edelpapegaai Kiwi. De vogel ontsnapte twee jaar geleden bij zijn baasje Stefan Van Der Vreken in Handzame maar echt weg is hij. Kiwi werd immers al tientallen keren opgemerkt door heel veel bewoners, die hem intussen kennen. “Ja, hij is zowat een mascotte geworden in Kortemark”, zegt Stefaan.

Vijftig keer benaderd

Stefaan was op 3 augustus 2022 met de tamme Kiwi aan het trainen buiten op straat toen de vogel plots opschrok en wegvloog. “Ik deelde daarna een oproep om hem terug te vinden en kreeg daar veel respons op”, vertelt Stefaan. “Zeker de eerste weken rukte ik talloze keren uit om Kiwi te kunnen vangen maar het is nooit gelukt. Ook nu nog krijg ik zowat wekelijks een melding. Ik schat dat ik de voorbije twee jaar zelfs al zo’n 50 keer vlakbij Kiwi ben geweest. Hij herkent me ook nog en blijft rustig maar als ik hem wil vangen is hij weg.”

“Een net bovenhalen heeft al helemaal geen zin: als hij een net ziet is hij zelfs meteen weg. Wellicht omdat bewoners hem zo al talrijke keren wilden vangen. Weet je dat Kiwi zelfs al enkele weken in mijn tuin vlakbij mijn andere papegaaien zat? Of bij de buren. Mijn buurjongens Maris en Miron helpen me al twee jaar met zoeken. Bij hen deed hij zelfs het geluid van een kauw na, echt grappig. Het langst dat ik Kiwi niet zag was de eerste winter in januari 2023. Dan was hij drie maanden verdwenen. Ik vreesde toen het ergste.”

Twee jaar vrijheid

Tegen alle verwachtingen in, ook van experts, trekt Kiwi dus fenomenaal zijn plan in de vrije natuur. “Zelfs in de winter”, beseft Stefaan. “Die waren misschien niet zo streng, maar vergeet niet dat Kiwi een exotische vogel is. Hij weet zelfs te ontsnappen aan katten of roofvogels. Ik sprak er al over met een expert en die vermoedt dat roofvogels Kiwi met rust laten omdat ze niet goed weten wat ermee aan te vangen. Hij is 35 centimeter groot, heeft een kromme bek en is felgekleurd: ze vinden het wellicht maar een rare snuiter (lacht).

“Zo’n edelpapegaai is verzot op fruit en bessen, die vindt hij wellicht in overvloed. En in de winter paste hij zich wellicht aan, door bloemknoppen ofzo te eten. In ieder geval: Kiwi lijkt het prima naar zijn zin te hebben. Dat geeft mij wel een enorme troost: als hem toch iets overkomt dat hij toch enorm genoot van zijn vrijheid. Maar eerlijk? Toch zou ik hem het liefst terug bij me hebben en hem behoeden van onheil. Tot dat lukt, troost ik me met de vele foto’s die van Kiwi krijg.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier