Driedubbel jubileumfeest in het Kasteel van Moerkerke: twee broers en één zus Cocquyt trouwden 50 jaar geleden

In het Kasteel van Moerkerke mocht de familie Cocquyt drie gouden jubilea op dezelfde dag vieren. © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In het Kasteel van Moerkerke vonden op verkiezingszondag 9 juni drie huwelijksjubileumfeesten tegelijk plaats. Op zich misschien niet zo bijzonder, was het niet dat het ging om twee broers en een zus uit dezelfde familie Cocquyt. Ze trouwden allen in hetzelfde jaar 1974 en groeiden allen op op de ouderlijke boerderij in Uudsdale bij Moerkerke.

Het was bijzonder druk in het Kasteel van Moerkerke op zondag 9 juni, die zonnige dag wanneer we allemaal naar de stembus trokken. In het Kasteel zijn ze wel iets gewoon qua festiviteiten maar een feest voor drie jubileumparen tegelijkertijd, dat is toch wel erg bijzonder. Het ging om twee broers en één zus uit de familie Cocquyt die allen in hetzelfde jaar, 1974 dus, trouwden. Ouders van deze drie jubilarissen zijn Cyriel Cocquyt en Maria Lamote, die trouwden in 1943. Zij hadden zes kinderen, namelijk Aimé, Georges, Etienne, Therese, Anne-Marie en José en woonden op de boerderij in Uudsale bij Moerkerke die Cyriel geërfd heeft van zijn ouders. Het is dus op die boerderij dat de jubilarissen zijn opgegroeid.

“Het was het idee van de drie koppels samen om hun gouden jubileum samen te vieren” zegt Els Vanneste, die getrouwd is met Stefaan Cocquyt, een zoon van Georges, die een van de drie kinderen van Cyriel en Maria is die in een ander jaar getrouwd is. “Dat het feest plaats zou vinden in het Kasteel van Moerkerke was ook al vlug een uitgemaakte zaak, gezien de duidelijke link met Moerkerke van de familie Cocquyt.”

“Het was het idee van de drie koppels samen om hun gouden jubileum samen te vieren”

José Cocquyt, uit Moerkerke dus, trouwde op 9 juli 1974 in Moerkerke met de uit Oostende afkomstige Walter Vanbaelenberghe. Ze wonen al 49 jaar in Moerkerke en hebben drie kinderen en zes kleinkinderen.

Walter was metaalbewerker en bracht zijn loopbaan door bij Bekaert in Aalter. José was zeven jaar laborante en was daarna 36 jaar onthaalmoeder in Beernem. Zij is ook actief in Femma en is medestichter van de kantclub De Beertjes in Beernem. Walter is ook aangesloten bij heel wat verenigingen en is amateurkunstschilder.

Wetenschap

Het tweede jubilerende paar bestaat uit Aimé Cocquyt en de in Veurne geboren en getogen Beatrijs Vanhoutte. Zij trouwden in Veurne op 4 september 1974. Aimé en Beatrijs hebben één dochter en twee kleinzonen. Aimé is van opleiding verpleegkundige en specialiseerde verder naar therapeut-homeopaat en deed ook aan acupunctuur. Hij volgde ook nog een bijkomende opleiding ‘master in science’. Aimé is al zijn hele leven in de ban van de wetenschap en leest ook nu hij met pensioen is nog heel vaak over filosofie en geneeskunde. Zijn echtgenote Bea werkte ook als verpleegkundige en houdt er erg van om in de tuin te werken.

Oldtimertractoren

En dan zijn er ook nog Etienne Cocquyt en Rita Van Caeseele, afkomstig uit Maldegem. Zij trouwden op 16 april 1974 in Moerkerke en kregen drie kinderen en vijf kleinkinderen. Etienne en Rita wonen al jarenlang in Den Hoorn (Damme), waar Etienne een zelfstandige schrijnwerkerij opstartte en uitbouwde. Zoon Koen heeft het bedrijf, dat nu bekend is onder de naam Cocquyt E&K, intussen overgenomen. Kleinzoon Jarne stapt binnenkort ook in de zaak.

Rita was huisvrouw en hielp ook wel wat mee in het bedrijf. Etienne houdt ervan om rondritten te maken met oldtimertractoren, terwijl Rita zich liever rustig bezighoudt of eens met vrouwenvereniging Ferm op stap gaat.

De familie kijkt alvast terug op een mooi feest met eerst een receptie in de tuin en daarna een feestelijke maaltijd in een van de fraaie zalen van het Kasteel. Burgemeester Joachim Coens kwam alle jubilarissen feliciteren en had ook een geschenk mee namens het gemeentebestuur: een mooie tekening van de bekende ‘zevensterre’ van Damme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier