Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer

Een aantal van de aanwezigen bij de officiële opening van het wandel- en fietspad in Diksmuide. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Diksmuide en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat extra in de verf te zetten, komen er zeven rust- en belevingspunten langs de IJzer. Ook het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk wordt uitgebreid tot aan de Paxpoort bij de IJzertoren. Het lokaal bestuur kon rekenen op de steun van De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en het Kopenhagenfietsfonds van de Vlaamse overheid. Dit totaalproject wil het comfort en de veiligheid van de toeristische en recreatieve fietsers en wandelaars verhogen. Dat moet ervoor zorgen dat ze ongestoord van het landschap kunnen genieten én het ook beleven.

Op vrijdag 28 juni werd het uitgebreide pad geopend. “Op advies van Westtoer werd dit gerealiseerd”, aldus burgemeester Lies Laridon. “Het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk, dat nu al van de Dodengang tot aan Delva loopt, wordt doorgetrokken tot aan de Paxpoort. Deze nieuwe doorsteek, die onder de Hoge Brug loopt, verhoogt de veiligheid voor de zachte weggebruikers én is een toeristische meerwaarde. Fietsers en wandelaars kunnen zo ongestoord twee iconische WO I-sites en de charme van de IJzer ontdekken. Voor de uitbreiding van het fiets- en wandelpad sloot het lokaal bestuur een samenwerkingsovereenkomst af met De Vlaamse Waterweg nv, de beheerder van de IJzerdijk.”

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu toonde zich trots op de Diksmuidse realisatie. “Dit kadert in het project ‘beleef de Westhoek’, een rust – en belevingsproject met een picknickplan. Er zijn momenteel al zestig picknickplaatsen gecreëerd waarvan er al aan de Drie Mussenbrug te vinden zijn. De bedoeling is om de vier bestaande pontons bij de veerdiensten beter toegankelijk te maken, zowel aan de Dodengang en Rapestraat/De Fot’oeil. Toerisme Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen zien hier een grote meerwaarde op het vlak van beleving. Daarnaast komen er ook extra rustpunten dicht bij het water: aan de Muidebrug, daar waar de Handzamevaart in de IJzer uitmondt, de Calvarieberg (bij Delva) en aan de Paxpoort bij de IJzertoren.”

Waterbeleving in de kijker

Ook Lieven Dejonckheere van de Vlaamse Waterweg prijst Diksmuide om de manier waarop ze de waterbeleving in de kijker zetten. “Diksmuide is dé stad bij uitstek waar het water in de stad volop tot zijn recht komt. Water in de stad en de manier waarop dat geïntegreerd is in het beleven van de stad is zeker een meerwaarde.”

Dat benadrukt ook burgemeester Lies Laridon. “Bij het begin van deze beleidsperiode hebben we de toeristische en recreatieve kaart van het water als troef op tafel gelegd. Alle Diksmuidse toeristische attracties hebben een band met water. Water is een kostbaar goed en verdient ook recreatief en toeristisch onze volle aandacht. Ik ben blij dat heel wat partners mee op de boot stapten om dit project te helpen verwezenlijken.”

Kostenplaatje

De totale kostprijs voor alle acties bedraagt 1.740.129,93 (inclusief btw), maar het lokaal bestuur kan rekenen op steun van heel wat partners. De Vlaamse Waterweg nv investeert 300.000 euro voor de technische ingrepen. Het provinciebestuur draagt 150.000 euro bij via het ‘Reglement Toeristische Impulsen in West-Vlaanderen’. Van Toerisme Vlaanderen ontvangt de stad 437.629 euro via het relancefonds omwille van de ‘Veerkracht voor Landschap en Natuur’ en 381.112,61 euro van het Kopenhagenplan van de Vlaamse overheid om investeringen in fietsinfrastructuur te stimuleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier