Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Heel wat aanwezigen tijdens de officiële opening van cc De Schakel. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.

Het Waregemse cultuurcentrum werd twee jaar geleden uitgebreid met de Schakelbox, die ingericht werd in de voormalige bioscoop Cinéstar. Nadien startten de grote renovatiewerken aan het hoofdgebouw. De voormalige bib ging tegen de vlakte en maakte plaats voor een nieuwe vleugel. De schouwburg en het volledige gebouw werden ook onder handen genomen. Op vrijdag 28 juni werd de vernieuwde Schakel feestelijk geopend.

Dankzij de nieuwe vleugel breidt het cultuurcentrum uit met zo’n 600 vierkante meter. “Op het niveau van de Zuiderpromenade vind je een aantrekkelijk nieuwe inkomsas met traphal en lift. Op het gelijkvloers – niveau van de parking – werden een genderneutraal sanitair blok, drie polyvalente zalen, een leskeuken en een technische ruimte ingericht”, duidt schepen van Cultuur Pietro Iacopucci (CD&V).

Vrachtwagenlift

Ook het bestaande gebouw werd grondig aangepakt. “Een spectaculaire vrachtwagenlift brengt het materiaal rechtstreeks op het zijtoneel van de schouwburg. De foyer is voortaan uitgerust met een nieuw onthaalmeubel en vestiaire. De ruimtes links en rechts van de schouwburg, aansluitend op de foyer, doen nu dienst als expositieruimtes.”

“Het is onwerkelijk en fenomenaal om hier vandaag te staan”, gaat De Schakel-directeur Lies Deschietere verder. “Het begon met werfschoenen en helm, en nu kunnen we ons nieuw cultuurhuis eindelijk voorstellen. Met dit gebouw bevestigen we onze prominente plek in de cultuurwereld. Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen en er opnieuw vol voor gaan.”

De werken werden uitgevoerd door architect Lander Van Wassenhove en aannemer Bekaert Building Company. De kostprijs bedroeg zo’n 5,5 miljoen euro inclusief btw.

Van 8 tot 2 uur ‘s nachts

Ook het gloednieuwe Cultuurcafé met een terras van 120 vierkante meter opende vrijdagavond officieel de deuren. Uitbaters Hein Defrenne en Timo Berth blikken trots vooruit op de nieuwe hotspot in het stadscentrum. “Het Cultuurcafé is dagelijks open van 8 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts. We mikken met een laagdrempelig en betaalbaar concept op een breed publiek en niet enkel op de bezoekers van de vele voorstellingen. Onze keuken blijft doorlopend draaien tot 23 uur. We zetten sterk in op food to share en het mag al eens wat specialer zijn.”

“Met onze lunchdeal van 15 euro hopen we ook veel mensen te overtuigen. En verenigingen die na een voorstelling een walking dinner of receptie wensen, kunnen hier ook aankloppen. Er zal een sterke wisselwerking zijn tussen het café en De Schakel”, besluiten ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier