Christophe (47) wou man helpen voor vriendenprijsje, nu moet hij zelf 26.000 euro betalen

Christophe Herpoel denkt eraan een crowdfunding op te starten om het bedrag van 26.000 euro terug te kunnen betalen. © JD
Redactie KW

Christophe Herpoel (47) uit Vichte zit met de handen in het haar. Een klusje in Kortrijk liep op 20 juni 2021 verkeerd waarna er brand was. De verzekering van de eigenaar kwam tussen, maar spande een zaak aan tegen de klusser. De rechtbank oordeelt dat hij het bedrag moet terugbetalen. “Oneerlijk.”

Een vrachtwagenchauffeur met een handige hobby. Christophe Herpoel, een 47-jarige man uit Vichte, heeft handen aan zijn lijf en die gebruikt hij dan ook ten goede. Waar hij kan gaat hij onder meer oude fietsen, witgoed en onderdelen ophalen om die in orde te zetten en te verkopen.

Het was ook in dat opzicht dat hij in 2021 een oproep op Facebook plaatste. “Zijn er mensen die oud ijzer staan hebben om weg te doen? Bijvoorbeeld wasmachines, droogkasten, mazouttanks, enz. Gratis ophaling.”

Mazouttanks

Een man uit Kortrijk, C.H., reageerde op zijn bericht met de vraag of hij twee mazouttanks kon demonteren en meenemen. “Hij had al een professionele firma gevraagd en die vroegen enkele duizenden euro’s. Mazouttanks afkoppelen had ik nog niet gedaan dus stond ik er wat weigerachtig tegenover. Na wat advies in te winnen ben ik toch overstag gegaan. Ik wou die mens ook helpen”, vertelt Christophe.

De man trok naar de kelder van het pand in de Jan Palfijnstraat om het werkje uit te voeren, maar toen liep het mis. “Ik had nochtans gevraagd om de tanks leeg te halen en proper te maken, maar toen ik de slijpschijf hanteerde bleek er nog een rest mazout in te zitten. Gevolg: er ontstond brand”, herinnert de trucker zich.

Dikke zwarte rook

Er ontstond dikke zwarte rook, maar Christophe panikeerde niet en kon met een brandblusser het meeste blussen. De brandweer was intussen opgeroepen. Beiden konden niet verhinderen dat er wat rook- en roetschade was. “Het zou wel geregeld worden met de verzekering, werd me gezegd”, weet Christophe nog. “Tot ik acht maanden later een dagvaarding in de bus kreeg.”

“Als er een derde in het spel blijkt te zijn, dan kan de verzekeraar hem aansprakelijk stellen en het bedrag terugvorderen”

4 april vorig jaar besliste de rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk dat hij moest betalen, maar daartegen ging hij in hoger beroep. Echter, ook het hof van beroep in Gent meende onlangs dat de verzekeraar gelijk heeft. Pech voor Christophe dus.

Pech met een prijskaartje, hij moet niet alleen de herstellingswerken, maar onder andere ook de gerechtskosten betalen. “Uitgerekend gaat het om zowat 26.000 euro. Ik weet niet hoe ik dat zal moeten terugbetalen. Ik denk eraan om een crowdfunding op te starten. Sowieso voel ik me oneerlijk behandeld voor wat een menselijke fout was.”

Familiale verzekering

Daarom wil Christophe zijn verhaal wereldkundig maken. Zo wil hij mensen waarschuwen dat ze altijd op hun hoede moeten zijn. “Dan wil je eens iemand de nood helpen. Ik ging er hooguit 100 euro aan verdienen, nu zal ik een veelvoud kwijt zijn. Mazouttanks, daar blijf ik nu sowieso met mijn handen af.”

Een klusje uitvoeren en na pech zo’n pak geld kwijt zijn? Het zou niet mogen zeggen ze ook bij Assuralia. “De brandverzekering zal de eigenaar wel vergoeden. Als er echter een derde in het spel blijkt te zijn, dan kan de verzekeraar hem aansprakelijk stellen en het bedrag terugvorderen”, zegt Barbara Van Speybrouck.

En toch zou Christophe zijn geld nog terug hebben kunnen zien. “Normaal kan hij dat via de familiale verzekering regelen”, legt Van Speybrouck uit. Voor Christophe was dat niet meer mogelijk. “Doordat het al voor de rechtbank was gekomen, wilden zij niet meer tussenkomen.” (JD)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier