Charie (75) was vier maanden geleden nog in levensgevaar, nu opent ze weer haar garage voor Festival Dranouter: “Dit had ik nooit durven denken”

© TP
Redactie KW

In de week van Festival Dranouter gaat op de platse de garage van Charie Debruyne (75) open voor al wie een goeiedag of babbel wenst. Zo gaat het al een halve eeuw, maar nu mag het een wonder heten dat de dame er zit: vier maand terug was ze in levensgevaar door een zware aanrijding.

Charie Debruyne is geboren en getogen in Dranouter, een Heuvellandse dorpje bekend van het festival dat er nu precies vijftig jaar wordt georganiseerd. “Ik heb in mijn leven aan alle kanten van de kerk gewoond”, vertelt Charie. Ze vertoeft graag in haar vorige en huidige garage die een zicht biedt op het dorp. “Het is hier lekker fris en ik zie iedereen passeren. Vooral in de week van het festival is er veel passage. Iedereen is hier welkom voor een babbeltje.”

Hippies

Charie groeide uit tot een bekende Nouternoare, zoals inwoners van Dranouter zich noemen. “Toen het folkfestival begon was ik 25. Vanuit mijn garage zie ik veel. Vroeger waren er veel hippies en ze dansten hier op straat. Intussen is er heel wat veranderd en er is een pak meer volk. Ik had nooit durven denken dat ik hier nog in mijn garage zou zitten voor het 50ste festival.”

Wonder van Nouter

Op een woensdagnamiddag in maart reed Charie op de Dikkebusseweg tussen het Ieperse dorp Dikkebus en het Heuvellandse dorp De Klijte. Plots was er een zware klap: een lichte bestelwagen was uit een zijstraat tegen het portier van Charie beland. Door de impact werd de wagen gekatapulteerd tot in een veld langs de Dikkebusseweg. “Ik werd uit mijn auto geslingerd en belandde op het midden van de straat. Gelukkig werd ik daar niet overreden.”

Coma

De vrouw werd in kritieke toestand overgebracht naar AZ Delta in Rumbeke. “Ik lag dagenlang in coma en was ten dode opgeschreven. Ik onderging een ingreep aan mijn hoofd, van hier tot hier”, wijst de vrouw naar littekens die alweer verborgen zijn onder haar prille coupe. “Ze staken stents, of etwot, in mijn hoofd tegen vochtophoping. Voor velen lukt dat niet en dan zijn ze weg van de wereld. Ik ben er nog, maar voel me voorlopig niet de oude. Het is pas vier maand, zegt de dokter dan.”

Wonder

Charie is nu het wonder van Nouter. “Ik kreeg al veel bezoek van de mensen uit Nouter. Iedereen zegt dat ik indelijks chance had. In het begin was ik helemaal mijn kluts kwijt en ik kon niet wandelen. Lopen lukt nog niet. Ik krijg kine, heb veel hulp van mijn kinderen, en er staat een rolstoel bij de garagepoort. Ik moet vooruit, ik kan niet anders.”

Nouternoars blijken taai. Kathleen Comyn (56) is een vaste gast in de garage van Charie. Ze woont wat verderop en overwon de voorbije jaren een zware ziekte. “Ik heb toen veel gehad aan Charie”, zegt Kathleen. “Ik ben blij dat ze er nog is. Ze is mijn steun en toeverlaat. We zijn allebei door het oog van de naald gekropen en kunnen nu weer samen genieten in deze garage.” Een toast. Op de gezondheid, het leven en het volgende wonder in Nouter. (TP)